Gå till innehållet

Mål 2: Ökad konkurrenskraft genom hållbar förvaltning och brukande av resurser

Detta mål bidrar till samtliga tre strategiska prioriteringar; ”ett grönt Norden” då fokus är på hållbart företagande och cirkulära lösningar i linje med den gröna omställningen, ”ett konkurrens­kraftigt Norden” med initiativ som syftar just till att öka lönsamheten för att stärka konkurrenskraften för FJLS sektorerna i Norden, samt till ”ett socialt hållbart Norden” genom delmålet som främjar arbetskraft och stärkta karriärmöjligheter inom FJLS sektorerna.
helena_wahlman-agriculture-3082.jpg

Delmål 2.1: Offentlig-privat samverkan för innovation och konkurrenskraft

Stöd till att nordiska fora och mötesplatser etableras för myndigheter, akademin, civilsamhället och företag aktiva inom FJLS politik­område. Förstärka samarbetet om närings­inriktad forskning för FJLS sektorerna genom aktivt bruk av institutioner såsom NordForsk och Nordic Innovation där särskild vikt läggs vid att nyttja synergi­möjligheter mellan utlysningar i Norden och EU. Samverkan söks för innovation, kunskaps­byggande och pilotsatsningar för hållbara cirkulära lösningar och nya biobaserade produkter från FJLS värdekedjor som bygger konkurrenskraft och ekonomiskt mervärde.

Delmål 2.2: Statistik och data för hållbar företags­utveckling inom den nordiska bioekonomin

Stöd till att utveckla den nordiska statistikbasen för tillhandahållande av relevant information för näringsliv, myndigheter och forskning inom FJLS politikområde. Samverkan söks med andra ministerråd som fokuserar på gränshinder, arbetskraft, digitalisering, utbildning, kompetensutveckling och tillväxt, för framtagande av högkvalitativ statistik och tvärsektoriell data som främjar ekonomiskt värdeskapande och stärker hållbarhet och konkurrenskraft.

Delmål 2.3: Karriär­möjligheter och ökad arbetskraft inom FJLS sektorerna

Stöd till initiativ som motverkar strukturella hinder, bidrar till jämställdhet och som ökar förutsättningarna för en yngre och mer diversifierad arbetskraft. Dessa initiativ kan även bidra till regional utveckling, öka karriärmöjligheterna inom FJLS, stärka den social hållbarheten, öka konkurrens­kraften samt stärka motståndskraften i livsmedels­försörjningen. Samarbete främjas mellan utbildningar och kompetens­utveckling i Norden och mellan företag och utbildningar för att stärka attraktionskraften i FJLS sektorerna.