Gå till innehållet

Mål 1: Stärkt grön omställning inom FJLS sektorer

Detta mål bidrar främst till den strategiska prioriteringen om ”ett grönt Norden” genom ökad kunskap om hur den gröna omställningen kan uppnås inom FJLS sektorer. Målet bidrar även till den strategiska prioriteringen om ”ett konkurrenskraftigt Norden” då effektivt och hållbart brukande samt energianvändning förväntas stärka konkurrens­kraften inom primärproduktion och förädlingskedjor. Slutligen så bidrar en hälsosam och mer hållbar livsmedelskonsumtion även till den strategiska prioriteringen om ”ett socialt hållbart Norden” genom främjad sund livsstil och förbättrad folkhälsa.
anna_hållams-garden_lunch-7007.jpg

Delmål 1.1: Hållbar förvaltning av naturresurser

Stöd till nordiskt samarbete och främjad dialog mellan nordiska aktörer för hållbara lösningar inom FJLS sektorer som bygger balanserad sam­existens mellan resurs­användning, natur och andra intressen på land­arealer och i havsområden. Ökad och vidareutvecklad kunskap om hållbar och integrerad förvaltning och hållbart brukande av genetiska resurser, landbaserade och marina resurser, och den biologiska mångfalden i Norden. Främjad utveckling av genetiskt olika grödor, växter, husdjur och fisk­produktion som är anpassade till klimat­förändringar och bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion.

Delmål 1.2: Klimat­anpassning och minskad miljö- och klimat­påverkan inom FJLS sektorer

Stöd till politikutveckling för att anpassa bioekonomin till klimatförändringarna samt begränsa miljö- och klimat­påverkan och främja en resurseffektiv cirkulär ekonomi genom hela den biobaserade ekonomikedjan. Samarbete för gemensamma nordiska utmaningar kopplat till klimatanpassning, arealkonflikter, förlust av biologisk mångfald, och föroreningar.

Delmål 1.3: Hållbar och effektiv energi­användning inom livsmedels­systemen

Stöd till initiativ för möjligheter till hållbar och effektiv energianvändning - inklusive genom bi- och restprodukter från utnyttjandet av biomassan - inom de nordiska livsmedels­systemen. Främjande av erfarenhetsutbyte som möjliggör identifikation av synergier och cirkulära lösningar mellan producerande sektorer, bidrar till lösningar för samexistens, nätverksbyggande och gemensamma satsningar för innovativa energilösningar.

Delmål 1.4: Hälsosam och hållbar livsmedels­konsumtion i Norden

Stöd till gemensamma nordiska initiativ för hälsosam livsmedelskonsumtion och matmiljöer som främjar hälsosam och hållbar kosthållning och minskat matsvinn genom hela värdekedjan. Samarbete för högkvalitativ konsument­information som inkluderar kunskaps­underlaget från de Nordiska närings­rekommendationerna, framsidesmärkning och annan livsmedelsmärkning. Initiativ för att upprätthålla livsmedels­säkerheten genom riskanalyser och för att säkerställa att kostnads­effektiva och kunskaps­baserade analys­metoder finns tillgängliga, till exempel när råvaror med högre andel gröna proteiner och biprodukter införs i både foder och livsmedel.