Samarbetsprogrammet för MR-FJLS beskriver politiska prioriteringar och målsättningar för perioden 2025–2030.
Det nordiska samarbetet inom MR-FJLS omfattar sektorerna fiske och akvakultur, jordbruk, livsmedel, och skogsbruk samt rennäring. Ofta sammanfattas detta som den nordiska bioekonomin, ett begrepp som inbegriper ekonomin och samhällsutvecklingen baserad på biologiska resurser. Bioekonomin är av stor vikt i samtliga nordiska länder och har en avgörande roll för de rurala områdena samt för att skapa välmående och motståndskraftiga samhällen med konkurrenskraftiga företag.
Sektorerna inom MR-FJLS har satts under press av globala händelser som klimatförändringar, covid-pandemin, instabila leveranskedjor och nu senast av de geopolitiska utmaningar som bland annat orsakats av det ryska angreppet på Ukraina. De nordiska länderna behöver samarbeta för att hitta framtida lösningar för den gröna omställningen av jordbruket, skogsbruket, fisket, akvakulturen, och livsmedelssektorerna, även som del av genomförandet av Parisavtalet och Kunming-Montrealramverket. Tillsammans ska länderna också hitta en balanserad samexistens mellan resursanvändning, natur och andra intressen på landarealer och i havsområden. Det finns ett behov av regional samverkan med involvering av forskningsvärlden och företagen. För perioden 2025–2030 kommer tre mål vara vägledande för det nordiska samarbetet: 1) Stärkt grön omställning, 2) Ökad konkurrenskraft, och 3) Stärkt motståndskraft.
Nordiska rådet, civilsamhället och övriga relevanta aktörer har involverats i framtagandet av samarbetsprogrammet. Nordiska rådet och Nordic Civ, det nordiska civilsamhällesnätverket, bidrog i september 2023 med inspel till politiska prioriteringar för 2025–2030. Dessa togs med i beredningsprocessen för det första utkastet och delades med samtliga aktörer inom MR-FJLS. En ytterligare konsultationsprocess hölls i oktober 2023 med representanter för privata sektorn och civilsamhället som nominerats av medlemsländerna som relevanta för FJLS politikområde.
Samarbetsprogrammet är det styrande dokumentet för verksamheten under ministerrådet för MR -FJLS. Samarbetsprogrammet godkändes av MR-FJLS den 19 juni 2024 och gäller fram till den 31 december 2030.
Samarbetsprogrammet utgår från det uppdrag Nordiska ministerrådet har att bidra till att förverkliga visionen om att till år 2030 göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region. Nordiska ministerrådets samtliga ministerråd arbetar för uppnåendet av visionen genom de tre strategiska prioriteringarna.