Yhteistyöministereillä on erityisvastuu vision ja sen kolmen strategisen painopisteen sekä muiden pohjoismaisten asioiden nostamisesta esille kansallisella ja pohjoismaisella tasolla, minkä lisäksi yhteistyöministerien on varmistettava työn seuranta. Yhteistyöministerit pyrkivät entistä vahvempaan ja kunnianhimoisempaan yhteistyöhön edistämällä pohjoismaisia ratkaisuja, uuden ja toivotun osaamisen kartuttamista ja pohjoismaisten yhteistyöfoorumien kehittämistä.
Pohjola on ottanut edistysaskeleita kohti entistä kestävämmän ja integroidumman alueen syntymistä, mutta vielä on työtä tehtävänä ennen kuin kunnianhimoiset lopputavoitteet on saavutettu. Pohjolassa on runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia ja paljon mahdollisuuksia lisätä integraatiota ja liikkuvuutta, kun kyse on työskentelystä, opiskelusta tai yritystoiminnan harjoittamisesta toisessa Pohjoismaassa taikka muuttamisesta toiseen Pohjoismaahan. Liikkuvuuden ja rajaesteiden parissa tehtävä työ on erityisen tärkeää kasvun, kilpailukyvyn ja yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi pohjoismaisessa yhteistyössä on keskityttävä keskeisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön.
Tämä työ koskee useita politiikan aloja. Sektorienvälisen yhteistyön avulla luodaan edellytykset nostaa rajaesteet ja liikkuvuus poliittiselle asialistalle. Myös muut sektorit, kuten digitalisaatio, aluepolitiikka, elinkeinopolitiikka, työelämäala, koulutus ja tutkimus sekä sosiaali- ja terveyspolitiikka, tekevät sektorienvälistä yhteistyötä ja keskittyvät hankkeisiin, joilla mahdollistetaan liikkuvuuden lisääminen. Pohjoismaista näkökulmaa on vahvistettava kansallisella tasolla kullakin politiikan alalla.
Pohjoismaiden integraation vahvistamiseksi on välttämätöntä, että saatavilla on asianmukaista tietoa Pohjoismaiden kansalaisille, jotka haluavat asua, työskennellä tai opiskella toisessa Pohjoismaassa. Esimerkki tällaisista toimista on Pohjoismaiden ministerineuvoston antama tuki asukkaille ja yrityksille kohdistettuun tiedottamiseen, josta vastaavat tällä hetkellä muun muassa raja-alueiden neuvontapalvelut ja Info Pohjola -palvelu. Tiedotuspalvelut tarjoavat Pohjoismaiden kansalaisille informaatiota ja opastusta näiden omilla kielillä sekä englanniksi, minkä lisäksi ne raportoivat rajaesteistä.
Kansalaisyhteiskunta on pohjoismaisen ruohonjuuritason yhteistyön peruspilari. Pohjoismaiden integraatiota edistävät pohjoismaisen kansalaisyhteiskunnan keskenään solmimat aiempaa tiiviimmät suhteet. Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee pohjoismaista kansalaisyhteiskuntaa muun muassa yhteistyöministerien toimilla, jotka liittyvät kansalaisjärjestöille annettavaan tukeen ja verkostotukiin.
Kansalaisyhteiskunnalle suunnatun tuen parissa tehtävää työtä on selvästi tarpeen vahvistaa lisäämällä muun muassa yhdistysten mahdollisuuksia hakea tukea pohjoismaiseen toimintaan.
Lasten ja nuorten oikeudet sekä lapsi- ja nuorisonäkökulma ovat keskeisiä pohjoismaisessa yhteistyössä. Yhteistyöministerit haluavatkin muun muassa varmistaa alan erityisen korvamerkityn rahoituksen sekä lasten ja nuorten mahdollisuuden vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin.
Vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa yhteiskuntaturvallisuutta koskeva pohjoismainen yhteistyö ja siihen liittyen siviilivalmius ja resilienssi ovat ratkaisevia kestävän Pohjolan kannalta. Työtä tehdään useilla tasoilla sekä Pohjoismaiden ministerineuvostossa että sen ulkopuolella. Huoltovarmuutta koskeva yhteistyö on monella sektorilla keskeisellä sijalla.
Yhteistyöministerien yhtenä tehtävänä on edistää toimivaa viestintää ja alaa koskevien pohjoismaisten näkökulmien toteutumista hallituksissa sekä seurata työn edistymistä ministerineuvostoissa ja muilla keskeisillä foorumeilla.
Pohjoismaiden ministerineuvoston kansainvälisen yhteistyön on määrä edistää myös Visio 2030:n toteutumista. Pohjoismaisiin arvoihin pohjautuvia yhteispohjoismaisia toimia ja hankkeita toteutetaan yhteistyössä ministerineuvoston Baltian-toimistojen, muiden Pohjolan lähialueilla toimivien yhteistyökumppanien sekä tiettyjen alueiden kanssa muualla maailmalla. Nämä yhteistyömuodot vahvistavat alueen ääntä kansainvälisesti.
Yhtenäisen Pohjolan tehdessä yhteistyötä ja esiintyessä yhtenäisenä alueena Pohjoismaiden näkyvyys ja kansainvälinen vaikutus kasvavat. Pohjolan profiloituminen yhtenäisenä alueena kansainvälisissä hankkeissa, joissa Pohjoismaiden suurlähetystöt ja yksityinen sektori tekevät yhteistyötä, luo pitkän aikavälin lähtökohtia synergioiden syntymiseksi kilpailukykyisen Pohjolan hyväksi.