Johdanto

Maailma on suurten muutosten keskellä. Pohjola ei ole muusta maailmasta erillään, vaan maailmantapahtumat vaikuttavat mitä suurimmassa määrin Pohjolaan ja Pohjoismaihin. Globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos ja pandemiat, vaikuttavat Pohjoismaiden kansainväliseen toimintaympäristöön. Suurvaltojen välinen valtataistelu on jo pitkän aikaa kiihtynyt ja voimistunut. Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 on haastanut vakiintuneen sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen, jonka kulmakiviä ovat kansainvälisten sopimusten noudattaminen, luottamus ja yhteiset pelisäännöt. Kansainväliset suhteet autoritaarisiin ja nationalistisiin hallintoihin ovat nyt entistä enemmän ennalta arvaamattomia ja epävakaita. Venäjän lisäksi tällaisia hallintoja on valitettavasti yhä useammassa maassa. Kansainvälinen yhteistyö yhteisten uhkien torjumiseksi on kärsinyt uudesta turvallisuustilanteesta. Globaali kehitys ja kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpano ovat vaikeutuneet. Ilmastonmuutos sekä joukkotuhoaseiden riisunta ja niiden valvonta ovat kuitenkin aivan yhtä ajankohtaisia kuin ennenkin.
Pohjoismaat ovat geopoliittisesti strategisesti tärkeä alue. Itämeren, Arktiksen ja Pohjois-Atlantin alueiden kehityksellä on tiivis keskinäinen riippuvuus, mikä vaikuttaa myös Pohjoismaihin. Pohjoismaat ovat jo kauan vahvistaneet sääntöpohjaista maailmanjärjestystä ja kansainvälisiä järjestöjä, edistäneet demokraattista kehitystä ja ihmisten itsemääräämisoikeutta sekä puolustaneet ihmisoikeuksia. Tämä työ on yhtä tärkeää ja ajankohtaista kuin ennenkin ja muodostaa Pohjoismaiden neuvoston kansainvälisen strategian ytimen.
Pohjoismaiden neuvoston tavoitteena on olla kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu toimija, jonka kansainvälinen toiminta perustuu yhteisiin arvoihin, kansalaisten hyvinvointiin ja alueen turvallisuuteen. Pohjolan tulee vastaisuudessa olla maailman integroitunein alue, jolla on valmius toimia ja reagoida yhdessä kansainvälisiin haasteisiin. Yhdessä Pohjoismaat voivat saavuttaa tuloksia kustannustehokkaammin kuin kukin maa erikseen. Pohjoismaat ovat nykytilanteessa ehkä yhtenäisempiä kuin koskaan, ja kansalaiset toivovat pohjoismaisen yhteistyön tiivistyvän entisestään. Pohjoismaiset ratkaisut kiinnostavat yhä enemmän, ja me hyödymme siitä, että toimimme kansainvälisesti yhä yhtenäisemmin. Kansainvälisessä yhteistyössä meidän tulee jakaa kokemuksiamme pohjoismaisesta mallista ja alueellisesta yhteistyöstä samalla, kun otamme aktiivisesti opiksi toisten kokemuksista. Meidän on jatkettava työtämme demokraattisten arvojen, rauhanrakentamisen ja ihmisoikeuksien puolesta sekä vahvistettava yhteyksiämme samanhenkisiin kumppaneihimme, jotta kuljemme kohti turvallisempaa, kestävämpää, oikeudenmukaisempaa ja demokraattisempaa maailmaa.
Siirry sisältöön