Gå til indhold
­­­­­­––­-

Sammen­fatning

Elektrificeringen af samfundet spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling og opbremsningen af klimaforandringerne. En så markant omstilling af samfundet kommer dog ikke uden udfordringer. Afledt af elektrificeringen følger et hastigt stigende behov for batteriteknologier til bærbare hverdagsenheder som mobiltelefoner, computere og smart-watches, til industrielle installationer, og ikke mindst til at drive fremtidens mobilitet med biler, løbehjul og cykler, færger, fly og droner. Med et så hurtigt voksende marked må offentlig regulering sikre rettidig etablering af den nødvendige infrastruktur og industri til en miljømæssigt forsvarlig forebyggelse og håndtering af batteriaffaldet.
I juni måned 2023 vedtog EU det nye direktiv for batterier, som styrker bæredygtighedskravene til design og produktion af batterierne samt til batteriaffaldet. De nye regler har særligt fokus på den cirkulære økonomi og regulerer batterierne gennem hele livscyklussen. I Norden står Norge markant med en ny strategi for udvikling af en bæredygtig og økonomisk rentabel værdikæde for batterier, med ti planlagte initiativer i hele værdikæden gennem samarbejde mellem både offentlige og private aktører. Mens Norge således ser batteriudviklingen som en mulighed for vækst og arbejdspladser, er situationen anderledes i de nordiske småsamfund, hvor volumen af brugte batterier ikke giver mulighed for etablering af selvstændige industrier.
Projektet ’Batterier i nordiske småsamfund’ har haft til formål at analysere opgørelser og statistisk data, de reguleringsmæssige rammebetingelser, og lokale perspektiver på udfordringer med både forbrug og affaldshåndtering af batterier og akkumulatorer, for at identificere Bornholms, Færøernes og Islands muligheder og begrænsninger for at styrke miljøvenligt forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i de tre samfund nu og i fremtiden. Projektet resulterede i en lang række anbefalinger til henholdsvis Bornholm, Færøerne og Island, der på kort og på lang sigt kan bidrage til en øget forbrug af akkumulatorer frem for engangsbatterier, strategiudvikling, styrkelse af borgere og erhvervslivets forståelse for vigtigheden af korrekt sortering, mv.
Læs analyserne og anbefalingerne i den fulde rapport: https://pub.norden.org/temanord2024-526