Gå til indhold

Barrierer og anbefalinger til fremtidige løsninger på affalds­problematikker i Island

Batterier, også omfattende akkumulatorer, udgør en vigtig brik i overgangen til en mere bæredygtig fremtid med mindre afhængighed af fossile brændsler. Globalt har anvendelsen af batterier i mange år været støt stigende, hvilket forventes at fortsætte, også i Norden. En del batterier bortskaffes ikke miljø-forsvarligt, og udfordringerne kan være særligt vanskelige i mindre øsamfund som Island, med et relativt lille forbrug af batterier og logistiske udfordringer ved både indsamling og genanvendelse.

Vigtige aktører

Umhverfis-, orku-, og loftlagsmálaráðuneytið og Umhverfisstofnun er centrale i udformningen og implementeringen af miljøpolitikker og strategier, herunder for affaldsområdet. Umhverfisstofnun fører desuden tilsyn med driftstilladelser, overvåger implementering af lovgivning og udarbejder statistiske opgørelser. Úrvinnslusjóður er den statsejede producentansvarsorganisation og ansvarlig for det udvidede producentansvar for batterier og akkumulatorer i Island, herunder bl.a. for administration af producentansvaret, gebyrsatser og finansiering af affaldshåndtering. Kommunerne i Island har det overordnede ansvar for indsamling, sortering og efterbehandling af batterier. Kommunerne kan indgå i tværkommunale samarbejder og samarbejder med private tjenesteudbydere til facilitering af affaldshåndteringen.

Indsamling af batteriaffald

Udtjente batterier og akkumulatorer sorteres og indsamles separat under den overordnede affaldskategori farligt affald. Borgere kan aflevere deres udtjente batterier gennem de kommunale tilbud, på visse tankstationer og på containerpladser. Virksomheder har selv ansvar for at finde passende håndtering af deres batteriaffald. I praksis anvender kommunerne og private virksomheder typisk de i alt 13 private affaldsselskaber til indsamling af bl.a. udtjente batterier og akkumulatorer. Returpantsystemet for køretøjer sikrer i betydeligt omfang, at udslidte køretøjer og deres akkumulatorer returneres til skrotning. Dette afspejles i en relativ høj indsamling og genanvendelse af startakkumulatorer (blybatterier).
Der er ikke nogen genanvendelses- eller genindvindingsanlæg til håndtering af udtjente batterier og akkumulatorer i Island, hvorfor størstedelen af de separat indsamlede batterier og akkumulatorer eksporteres til genanvendelse i Belgien, Holland og Sverige.

Forbrug og bortskaffelse af batterier

Indsamlingen af udtjente bærbare batterier i Island har generelt været fluktuerende i perioden 2012-2020. I 2020 var indsamlingsraten 76 % sammenlignet med mængden af bærbare batterier sat på markedet.
Forbrug af nikkel-cadmium batterier har generelt været faldende i perioden 2012-2020, med mindre en 10 tons sat på markedet i 2020. Indsamlingsraten var på 83 % i 2020, og af alle nikkel-cadmium batterier sendt til genanvendelse, blev 85 % genanvendt.
Indsamlingen af blybatterier har været stigende siden 2014. Sammenlignet med forbruget i 2020, var indsamlingsraten for blybatterier 84 %. Af alle bly-batterier sendt til genanvendelse i 2020, blev 75 % genanvendt.
Der er et relativt lille forbrug af batterier og akkumulatorer der falder under ’øvrige’ kategorien, med 312 tons sat på markedet i 2020. Der var dog kun en indsamlingsrate på 31 % sammenlignet med forbruget i 2020. Af alle øvrige batterier sendt til genanvendelse i 2020, blev 56 % genanvendt. Dette er dog en væsentlig forbedring, sammenlignet med foregående år.

Miljøreguleringen

Island implementerer EU's regulering om batterier og akkumulatorer direkte, på baggrund af deltagelse i EEA-aftalen. Derfor er indsamling og bortskaffelse kun beskrevet i begrænset omfang i øvrig regulering. Lov 162/2002 giver hjemmel til, at der implementeres gebyrer på batterier og bilbatterier for at finansiere transport og bortskaffelse af batteriaffald. Det udvidede producentansvar omfatter samtlige batterityper. Et ekspeditionsgebyr og et returgebyr pålægges ved import af batterier eller ved lokal produktion.
I 2020 blev en national affaldsplan lanceret med målsætning om at indsamle og behandle husholdningsaffald, herunder udtjente batterier, med målsætninger for separat indsamling af 65 % af husholdningsaffald, stigende til 85 % inden 2024. Der er forsat behov for at styrke indsamlingen af bærbare batterier og ’øvrige’ batterier, for at efterleve 2024 målsætningen.

Fremtrædende barrierer      

De mest fremtrædende barrierer for styrket miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier i Island omfatter: 

Manglende viden hos borgerne

Der er primært udfordringer med korrekt sortering og indsamling af udtjente batterier og akkumulatorer fra private husstande. Dette skyldes, at der forsat er et behov for at styrke borgernes forståelse for forskellige affaldsfraktioner, hvordan udtjente batterier og akkumulatorer bedst sorteres og indleveres, værdien ved indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier, samt effekten af borgernes rolle i affaldshåndtering.
Der er generelt en positiv indstilling blandt befolkningen iht. at øge indsatsen for affaldssortering. Der kan dog forsat være udfordringer med sortering af bl.a. skjulte batterier i f.eks. legetøj, elektroniske produkter, tøj, mv. Utilstrækkelig sortering kan potentielt forvolde skade på maskineri og i værste tilfælde personel hos affalds- og genanvendelsesvirksomheder. Der er forekommet brande i Island udløst af blandede batterier i sorteringsanlæg ejet af det største affaldsselskab, Sopra.    

Mangel på eksplicitte mål og visioner for batteriområdet

Der vil, med implementeringen af den nye EU batteriforordning, formentlig ske væsentlige forandringer i hvordan udtjente batterier og akkumulatorer forvaltes I Island, i henhold til mærkning af batterier, QR-koder til angivelse af kemi, anvendelse af genanvendte materialer, mv.
Der er stadig behov for at øge forståelsen for både indsamling og efterbehandling af batterier og akkumulatorer, da genanvendelsesgraden og de tilhørende processer er afgørende for motivationen til at sortere korrekt blandt både borgere og virksomheder. Udvikling af en national strategi for batteriaffald og muligheder for direkte genbrug af akkumulatorer, understøttet af informationskampagner og vejledninger, vil styrke fokus og sammenhængskraften i affaldshåndteringen. Úrvinnslusjóður arbejder på at offentliggøre informationskampagner om batterihåndteringen og et nyt system til batterikategorisering i den nærmeste fremtid. 

Økonomiske omkostninger ved affaldshåndtering       

De økonomiske omkostninger ved indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier udgør en barriere for miljøvenlig affaldshåndtering. Da størstedelen af affaldet på tværs af affaldsfraktioner indsamles i nærheden af Reykjavik, medfører indsamling og transport af udtjente batterier og akkumulatorer også betydelige omkostninger i udkantsområderne. Manglende centralisering af indsamlingen og begrænset koordinering mellem affaldsselskaber reducerer den økonomiske effektivitet af affaldssystemet.
Befolkningsstørrelsen begrænser mulighederne for lokal genanvendelse, hvilket nødvendiggør omkostningstung eksport af batteriaffald til lande med genanvendelsesmuligheder. Der findes endnu ikke muligheder for økonomisk støtte, eller finansiering gennem Úrvinnslusjóður, til direkte genbrug af akkumulatorer, hvilket afholder erhvervsaktører fra at opstarte genbrugsinitiativer.

Anbefalinger

Islandske myndigheder anbefales prioritere implementering af konkrete visioner for håndtering af batteriaffald, implementering af informationskampagner orienteret imod henholdsvis borgere og virksomheder, samt afsøgninger af muligheder for finansiering af initiativer for direkte genbrug af akkumulatorer. Set gennem et organisatorisk prisme er anbefalinger, for kort- og langsigtet styrkelse af miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer i Island, fremsat nedenfor:

Vision

  • Udform realistiske årlige målsætninger for forøgelse af indsamling, forberedelse til genbrug og genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Udform og offentliggør national vision der sætter retningen for batteriforbrug og -bortskaffelse efter 2024.
  • Afsæt budget til initiativer for direkte genbrug af batterier og akkumulatorer.
  • Udform fakta ark med beskrivelser af vision og målsætninger, samt ansvarlige organisationer for efterlevelse af visionen.

Lederskab

  • Afhold hackaton med borgere og virksomheder, med særligt fokus på gode kommunikationskanaler til sorteringsvejledninger samt information om regulering og konsekvenser af ukorrekt sortering.

Strategi

  • Udarbejd en dedikeret batteristrategi med konkrete nationale målsætninger i forlængelse af EU-målsætninger, med trin-for-trin af tiltag.
  • Udarbejd strategi for understøttelse af initiativer for direkte genbrug af batterier og akkumulatorer.

Struktur

  • Udform fakta-ark med information om roller i indsamling og bortskaffelse af batterier, for bl.a. myndigheder og øvrige offentlige aktører.

Systemer

  • Udform samfundsøkonomiske analyser af omkostninger og effektivitet af infrastrukturelle, økonomiske og regulative virkemidler til at styrke indsamling og forberedelse til genanvendelse af udtjente batterier og akkumulatorer.
  • Evaluer muligheden for centralisering eller koordinering af indsamlings- og eksportaktiviteter.

Kultur

  • Udform og analyser spørgeskemaundersøgelser omkring indkøbs- og sorteringsadfærd af batterier og akkumulatorer blandt borgere, til identifikation af optimeringsindsatser.

Kommunikation

  • Udform kortfilm, flyers, fakta ark, plakater, reklamer, mv. med information om korrekt sorteringsadfærd, konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed, formål med genanvendelse, mv., orienteret mod borgere.
  • Udform vejledninger til tolkning af regulative rammebetingelser, gode indkøbs- og sorteringspraksisser, og konsekvenser ved ukorrekt sortering på miljø og menneskelig sundhed, samt krav om rapportering til erhvervsaktører.
  • Identificer og offentliggør vejledninger om muligheder at opnå (national/​international) økonomisk støtte til innovative og cirkulære projekter med brugte akkumulatorer.

Netværk

  • Udform og afhold workshops orienteret imod erhvervsaktører, mhp. at faciliterer opblomstring af cirkulære batterierhverv, der kan understøtte visioner og målsætninger.