Gå til indhold

Barrierer og anbefalinger til fremtidige løsninger på affalds­problematikker på Bornholm

Batterier, også omfattende akkumulatorer, udgør en vigtig brik i overgangen til en mere bæredygtig fremtid med mindre afhængighed af fossile brændsler. Globalt har anvendelsen af batterier i mange år været støt stigende, hvilket forventes at fortsætte, også i Norden. En del batterier bortskaffes ikke miljøforsvarligt, og udfordringerne kan være særligt vanskelige i mindre øsamfund som Bornholm, med et relativt lille forbrug af batterier og logistiske udfordringer ved både indsamling og genanvendelse.

Vigtige aktører

Danmark har ansvar for at håndhæve EU regulering gennem national lovgivning, affaldshåndteringsplaner og affaldsforebyggelsesprogrammer. Miljøministeriet og Miljøstyrelsen varetager politiske aftaler og planer, der fremmer cirkulær økonomi, herunder indsamling og bortskaffelse af affald. Regler for elektrisk udstyr, batterier og biler administreres af Dansk Producentansvar (DPA), der skal vejlede, lagre, analysere og stille data til rådighed for miljømyndigheder, EU-kommissionen, mv.      
Bornholms Regionskommune fastlægger og udmønter konkrete affaldspolitikker på Bornholm. Det kommunalt ejede affaldsselskab, BOFA, faciliterer den samlede affaldshåndtering af udtjente batterier og akkumulatorer på Bornholm, for både private borgere og virksomheder. Bornholms Produkthandel modtager, håndterer og videresender øens startbatterier fra biler.

Indsamling af batteriaffald

Virksomheder har selv ansvar for at bortskaffe udtjente batterier og akkumulatorer, enten gennem individuelle aftaler med genanvendelsesaktører eller gennem tilmelding til BOFA’s erhvervsordning. Borgerne kan få afhentet små udtjente batterier (<100 kW) med den normale affaldsindsamling ved hjemmene eller aflevere små udtjente batterier og bærbare akkumulatorer (>100 kW) på en af øens seks miljøstationer.
BOFA eksporterer de små udtjente batterier til en dansk genanvendelsesaktør 4-5 gange om året. De udtjente bærbare akkumulatorer (>100 KW) eksporteres separat, af hensyn til brandfare, eller afhentes af genanvendelsesaktøren.

Forbrug og bortskaffelse af batterier

Der er ikke udformet statistiske opgørelser af sammenhængen mellem forbrug, indsamling og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer på Bornholm. BOFA opgør dog årligt mængden af indsamlede batterier og akkumulatorer.
I perioden 2012-2017 blev der indsamlet 11-16 ton/år blandede små batterier (<100 kW) fra de bornholmske husstande, mens der siden 2017 er indsamlet 19-24 tons/år. I 2023 indsamlede BOFA 463 kg bærbare akkumulatorer (>100 KW).
Indsamlingen af startbatterier (blybatterier) fra køretøjer svinger betydeligt, med en indsamling på mellem 100 tons/år til 139 tons/år i perioden 2012-2022. Det er ikke klargjort hvorvidt de startbatterier, indsamlet gennem Bornholms Produkthandel ApS, er nyttiggjort på Bornholm eller solgt til direkte genbrug, eller om disse er eksporteret til genanvendelse.

Miljøreguleringen

Den gældende bekendtgørelse om (udtjente) batterier og akkumulatorer er det væsentligste regulativ. Miljøministeriets handlingsplan for cirkulær økonomi (2020) viser at indsamlingsprocenterne for batteriaffald på tværs af Danmark efterlevede EU målsætninger om >45 % indsamling i perioden 2014-2018.
2018 vedtog Bornholms kommunalbestyrelsen visionen ’Bornholm viser vej – uden affald 2032’, med et overordnet mål om at Bornholm skal være den første affaldsfri region i Europa – uden at batterier dog direkte nævnes. Visionen fastsætter dog, at der vil være fokus på udviklingen af bornholmsk affaldsforebyggelse, indsamling af flere affaldsfraktioner, forbehandling og afsætning af affald mhp. genanvendelse, samt kommunikation og dialog om nye sorteringsmuligheder og målsætninger.

Fremtrædende barrierer

De mest fremtrædende barrierer for et styrket miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer på Bornholm omfatter:

Mangel på politisk prioritering og monitorering

Bornholm har ingen specifikke mål for forbrug, sortering, indsamling og bortskaffelse af udtjente batterier og akkumulatorer i affaldsplaner, offentlige indkøbspolitikker eller andre strategier for fremme af cirkulær økonomi, hvilket reducerer opmærksomheden på batteriproblemstillingerne. Adressering af batteriforbrug og -affald gennem udformning af konkrete og kvantificerbare målsætninger for batterier og akkumulatorer er væsentlig for, at der kan udformes politiske strategier med målrettede aktiviteter til fremme af korrekt sortering, optimering af indsamlingssystemer, udvikling af miljøstationer, tilsyn og monitorering.
Manglende monitorering af forbruget, indsamlings- og genanvendelsesgraden af udtjente batterier og akkumulatorer vanskeliggør dybere forståelse af udviklingspotentiale samt langsigtede positive og negative konsekvenser. BOFA har initieret kortlægningsaktiviteter af forbrug, indsamling og genanvendelse for nogle affaldsstrømme, men batterier og akkumulatorer er endnu ikke blevet kortlagt. Arbejdet med øget monitorering af forbrugsmønstre, indsamling, genanvendelighed, genbrug og genanvendelse af batterier og akkumulatorer kan, ud over at understøtte strategiske optimeringsindsatser, også anvendes som dokumentation for realiseringen af visionen for 2032.

Fejlsortering og utilstrækkelig infrastruktur

Stigning i mængden af batteriaffald kræver tilpasning af politikker, styrket affaldsinfrastruktur og opgørelser af fejlsortering. Hvorvidt nuværende tilgang til opbevaring af udtjente små batterier på øens seks miljøstationer er tilstrækkeligt, er diskutabelt, da disse opbevares i miljøgodkendte tønder, alt imens der er observeret udfordringer med overfladevand med potentiel skadevirkning på genanvendelsespotentialet. 
Der foretages ikke systematiseret stikprøvekontrol af det batteriaffald der indsamles på øens seks miljøstationerne. Der er derfor et behov for at undersøge sorteringseffektiviteten af små batterier på de døgnåbne miljøstationer, da der i tidsrummene uden bemanding er observeret hyppigere fejlsortering. En forståelse for sorteringseffektivitet vil ydermere understøtte tiltag for forøgelse af genanvendelse af de udtjente små batterier, samt muliggøre målrettet kommunikation for optimeret sortering.

Udfordringer store akkumulatorer og virksomhedsinitiativ

Selvom der på Bornholm har været fokus på den grønne omstilling i lang tid, bl.a. gennem initiativer som Bright Green Island og BOFA's indsats for at inddrage borgere og virksomheder i affaldshåndteringen, vil de fleste virksomheder naturligvis have fokus på driften. De bornholmske myndighedsaktører kan styrke fokus på cirkulær håndtering af batterier og akkumulatorer i private virksomheder, ved at udforme vejledninger og anbefalinger til indkøb af eks. små akkumulatorer frem for engangsbatterier, tilbyde kurser i ressourceeffektivitet, intensivere opmærksomheden på udviklings- og partnerplatformen Zero Waste Bornholm, mv.
I de offentlige virksomheder er der er udfordringer forbundet med at levetidsforlænge akkumulatorer på en omkostningseffektiv måde. Derudover er der behov for at undersøge recirkuleringsmuligheder for de akkumulatorer, der understøtter forsyningssikkerheden på Bornholm, der om 10-15 år skal udskiftes. Undersøgelse og realisering af muligheder for kommunalt faciliteret strømlining af direkte genbrugsindsatser for store akkumulatorer kunne understøtte efterlevelsen af 2032 visionen om et affaldsfrit Bornholm.

Anbefalinger

Bornholmske myndigheder anbefales at prioritere implementering af konkrete visioner for håndtering af batteriaffald, indsatser for øget anvendelse af små akkumulatorer frem for engangsbatterier, samt øget monitorering af forbrugs- og sorteringspraksisser. Set gennem et organisatorisk prisme er anbefalinger, for kort- og langsigtet styrkelse af miljøorienteret forbrug og bortskaffelse af batterier og akkumulatorer på Bornholm, fremsat nedenfor:

Vision

  • Udform realistiske årlige målsætninger frem til 2032 for indsamling af batteriaffald.
  • Formuler vision for batteriforbrug og -bortskaffelse mod et affaldsfrit Bornholm i 2032.

Lederskab

  • Udarbejde retningslinjer for god indkøbspraksis og strømlining af tekniske krav i udbud for batterier og akkumulatorer.
  • Afhold hackaton med borgere og virksomheder med fokus på god bedre affaldssortering og -indsamling samt god kommunikation af sorteringsvejledninger.

Strategi

  • Udform og offentliggør strategi for efterlevelse af vision for batterier, med fokus på sorteringsadfærd og monitorering af forbrug, indsamling, forberedelse til genbrug og genanvendelsesgrad.

Struktur

  • Styrk information om Bornholms Produkthandels rolle og håndtering af startbatterier.
  • Undersøg mulighed for et samarbejde med DPA for øget dataindsamling om forbrug og genanvendelsesdata.

Systemer

  • Udform et monitoreringsprogram for batterier der afspejler forbruget opgjort på batteritype og graden af genanvendelse.
  • Identificer, efter tre års monitorering, udfordringer med korrekt sortering og nødvendigheden af at implementere initiativer/faciliteter til forbedring af genanvendelse af indsamlede batterier og akkumulatorer.
  • Identificer relevans og krav til faciliteter ved indsamling af startakkumulatorer og elbil akkumulatorer (lithium-ion batterier) faciliteret af BOFA.

Kultur

  • Udform spørgeskemaundersøgelser om indkøbs- og sorteringsadfærd af batterier, mhp. identifikation af optimeringsindsatser.

Kommunikation

  • Udform og offentliggør kommunikationsmateriale, eller link til eksisterende kommunikationsmateriale fra kollektive producentansvarsordninger, om korrekt sorteringsadfærd og konsekvenser for naturen og menneskelig sundhed ved ukorrekt sortering af udtjente batterier og akkumulatorer korrekt.
  • Udform og offentliggør vejledning til erhvervsaktører om korrekt sorteringsadfærd og konsekvenser for naturen og menneskelig sundhed ved ukorrekt sortering.
  • Udform kommunikationsmateriale om hvordan udtjente bilakkumulatorer indsamles og håndteres af Bornholms Produkthandel.
  • Inddrag genanvendelsesgraden af de udtjente batterier og akkumulatorer, der sendes til genanvendelse af BOFA, i de grønne regnskaber.

Netværk

  • Evaluer relevans og muligheder for at indgå i samarbejder med øvrige danske kommuner og DPA i projekter om ændring af borgeres adfærd, optimering af opbevaringsfaciliteter mhp. genanvendelse, mv.