Gå till innehållet

Mål 2: Den nordisk-baltiska regionen är säker, uppkopplad och integrerad

Sammankopplade, säkra och robusta digitala infrastrukturer som är driftskompatibla över gränserna i den nordisk-baltiska regionen är en viktig byggsten och en möjliggörare för att bli världens mest integrerade region. De nordisk-baltiska länderna kännetecknas redan av en hög digital mognad, vilket beror på en omfattande tillgång till och användning av digitala tjänster, digitala färdigheter och digital konnektivitet i varje land. Tillsammans med denna mognad utgör tilliten och de likasinnade invånarna i regionen en grund för att utnyttja fördelarna med multilateralism och göra de nordisk-baltiska länderna till den mest digitalt sammanlänkade regionen i världen. För att uppnå detta krävs en gemensam insats för att ytterligare stärka den gränsöverskridande digitala infrastrukturen, tillsammans med ett gemensamt främjande av de nordisk-baltiska ländernas ömsesidiga intressen på europeisk och global nivå.
Driftskompatibilitet och ett harmoniserat regelverk möjliggör integration och konkurrenskraft. Samarbete om utveckling och genomförande av ny och befintlig EU-lagstiftning kommer att bli allt viktigare. Samarbete om standarder för att möjliggöra delning av data över gränserna kommer att öka den digitala och datadrivna interaktionen mellan relevanta nordisk-baltiska aktörer, både inom den offentliga och den privata sektorn.
jens_lindström-digital_care-9206.jpg

Delmål 2.1: Gemensamt område för gränsöverskridande digitala tjänster i den nordisk-baltiska regionen

Det innebär att man skapar gemensamma förutsättningar för offentliga och privata enheter att kunna erbjuda sina digitala tjänster över gränserna, samtidigt som man samordnar och stärker de nordisk-baltiska ländernas insatser för att harmonisera, genomföra och påverka den relevanta utvecklingen på europeisk och internationell nivå. Det handlar om samarbete kring viktiga element i digitala infrastrukturer, såsom driftskompatibla digitala identiteter, ramverk för delning av data och tillhandahållande av viktiga tjänster för att stödja mobilitet i den nordisk-baltiska regionen. För konkreta resultat måste samordning och samverkan med viktiga tjänsteområden och enheter som ansvarar för dessa vara en viktig del. Detta kräver också ett fortsatt och utökat samarbete när det gäller genomförandet av EU-lagstiftning i vår region.

Delmål 2.2: Digitalt säkra, effektiva och inkluderande tjänster i den offentliga sektorn

Robusta och säkra digitala tjänster som skyddar användarnas integritet och säkerställer att personuppgifter lagras och behandlas på ett säkert och tillförlitligt sätt, vilket ger alla möjlighet att bättre ha kontroll över sina egna data, är avgörande för invånarnas fortsatta förtroende för digitala tjänster, vilket i sin tur utgör grunden för den digitala omvandlingen. Ökad säkerhet i digitala tjänster kan dock minska deras tillgänglighet om man inte noggrant beaktar detta. Inbyggd säkerhet måste gå hand i hand med användbarhet och inbyggd inkludering.

Delmål 2.3: Ökad samordning av insatserna för digital infrastruktur

Utveckling av en regional röst som är inflytelserik på europeisk och internationell nivå i frågor som rör gränsöverskridande digitala infrastrukturer, genom att utnyttja och stärka det befintliga samarbetet på detta område. Detta kan uppnås genom att sammankoppla och samordna de olika insatserna, initiativen och experterna inom digitala infrastrukturer samt genom att sammanlänka de nationella prioriteringarna i varje land med målen och delmålen för MR DIGITAL. Detta kan till exempel göras genom att arbeta för att sammanföra de ansvariga enheterna för viktiga områden i varje land för att bilda gränsöverskridande arenor där man förankrar och befäster frågor som rör digitala infrastrukturer i syfte att främja ökad säker konnektivitet och mobilitet i regionen.
Samarbetet kan innefatta att främja samarbetsnätverk i den nordisk-baltiska regionen, att underlätta kommunikation och tekniska diskussioner om 5G-teknikens framsteg och andra digitala infrastrukturer samt att identifiera utmaningar och framväxande trender som är särskilt relevanta för regelverken i Norden och Baltikum.

Delmål 2.4: Ökad datadelning och återanvändning av data

Arbetet ska vara nära kopplat till de andra delmålen och bygga vidare på befintliga initiativ för att möjliggöra ökad datadelning och återanvändning av data över gränserna i den nordisk-baltiska regionen. Detta kan göras genom att bygga upp en gemensam förståelse, skapa och dela kunskap, och anpassa sig till viktiga ramverk genom gemensamma insatser för att harmonisera och påverka den internationella utvecklingen samt genom att försöka koppla dessa till de nationella rättsliga, tekniska och semantiska övervägandena i varje land.