Gå till innehållet

Mål 1: Den nordisk-baltiska regionen är en föregångare när det gäller att förverkliga den digitala och den gröna omställningen

Ökad användning av data och ny teknik är grundläggande för att utnyttja digitaliseringens potential och samtidigt främja den gröna omställningen. Kunskap och medvetenhet om både grön och digital teknik är en konkurrensfördel för regionen, vilket ger verktyg för en hög ambitionsnivå när det gäller att främja och påskynda den digitala gröna omställningen i och utanför EU och ta ledningen i att anpassa den gröna och den digitala omställningen till varandra.
Samtidigt som vi inser att de två omställningarna är nära sammankopplade krävs det dock fler insatser för att använda data och digitala lösningar för att hantera hållbarhetsutmaningar och minska själva informations- och kommunikationsteknikens (IKT) klimat- och miljöpåverkan. För att den digitala omställningen ska bli en verklig drivkraft för att förverkliga den gröna omställningen måste vi hantera energiförbrukningen, utsläppen och e-avfallet även från digitala lösningar.
louis-maniquet-71QXQUSC_Do-unsplash.jpg

Delmål 1.1: Stärkt kompetens, kunskap och forskning om hur digitalisering, dataanvändning och datadelning kan påskynda den gröna omställningen

Samarbete om datadelning, tillämpning av digitala verktyg och användning av ny teknik kan hanteras i samarbete med andra ministerråd (till exempel ministerrådet för tillväxt eller ministerrådet för miljö och klimat) och kan omfatta bidrag till den digitala tvillingtekniken och pilotprojekt som visar upp verktyg baserade på harmoniserade, driftskompatibla och delade data som främjar datadrivet beslutsfattande: Man följer FAIR-principerna (data ska vara sökbara, tillgängliga, kompatibla och återanvändbara), hjälper aktörer att fatta välgrundade beslut och sätter en ny standard för datadriven styrning av gemensamma resurser.

Delmål 1.2: Digitala lösningar kommer att ha positiva effekter på miljön

Samarbete om ”grönare IKT” kan omfatta utbyte av bästa praxis och nationella erfarenheter, samarbete om standarder och harmonisering för att hantera energiförbrukning, utsläpp och e-avfall från digitala lösningar. Att dela expertis, bedriva gemensamma forskningsprojekt och samarbeta för att genomföra och utvärdera effekterna av innovativ teknik som optimerar processer minskar miljöpåverkan och förbättrar den övergripande hållbarheten i Norden och Baltikum.