Gå till innehållet

Politiska prioriteringar

Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska bidra till ökad kunskap och lösningar på viktiga gemensamma och tvärsektoriella samhällsutmaningar i de nordiska länderna. För att uppnå målet om ett grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart Norden krävs lösningar som bygger på regionala styrkor och lokal anpassningsförmåga och som stärker tillit och samarbete mellan alla delar av Norden. Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska därför främja ett hållbart regionalt utvecklingsarbete där den ekonomiska, miljömässiga och sociala utvecklingen stärks, regionernas motståndskraft och anpassningsförmåga ökar och den nordiska integrationen och sammanhållningen främjas, både över gränserna i Norden och i den nordatlantiska regionen.
Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska bidra till göra det ännu mer attraktivt att bo, leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden. De utmaningar som påverkar de nordiska regionerna, städerna och landsbygderna har blivit mer komplexa och gränsöverskridande och kräver samordning över flera administrativa och funktionella gränser och ett tydligt territoriellt perspektiv på de utmaningar som ska lösas. Samplanering av regionalekonomiska, sociala, klimat- och miljömässiga frågor avseende fysiska strukturer som skapar förutsättningar för hållbar tillväxt, ökad konkurrenskraft och en effektiv omställning av det nordiska näringslivet är därför av stor vikt.
Samtidigt ställer den nya geopolitiska situationen ökade krav på säkerhet, försörjning och beredskap i alla delar av Norden. Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska bidra till att främja Nordens förmåga att ta hand om olika störningar och kriser. Utveckling, närvaro och stabil tillgång till privata och offentliga tjänster både i vardag och i krissituationer, är av stor vikt för motståndskraftiga och anpassningsbara regioner, städer och landsbygder.
Fokus är på de områden där de nordiska länderna tillsammans – genom samarbete, gemensamma insatser, erfarenhetsutbyte och lärande – kan bidra till ett grönare, konkurrenskraftigare och mer socialt hållbart Norden.

Ett grönt Norden

Den gröna omställningen är avgörande för att nå de nordiska ländernas miljö- och klimatmål samt målet om ett grönt Norden. Omställningen skapar både möjligheter och utmaningar och de regionala och lokala förutsättningarna för att skapa utveckling och få del av de positiva effekterna av omställningen är olika för olika delar av Norden. Hastigheten i den gröna omställningen och behovet av en balanserad användning av arealer till olika ändamål som till exempel livsmedels- och energiproduktion, näringsliv, bostäder och natur ställer ökade krav på överblick, prioriteringar och intresseavvägningar i ländernas fysiska planering och samhällsplanering. Därtill kommer vikten av att arbetet med den gröna omställningen tar hänsyn till de nordiska ursprungsbefolkningarnas behov och rättigheter.
Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering kan bidra till att de nordiska ländernas nationella klimat- och energiomställning genomförs i överensstämmelse med hållbara regionala och lokala lösningar, så att den gröna omställningen främjar lokal nytta och innebär fördelar för nordiska regioner, städer och landsbygder.

Ett konkurrenskraftigt Norden

Ett konkurrenskraftigt Norden förutsätter innovativa regioner med omställningsförmåga, utvecklingskapacitet och ett konkurrenskraftigt näringsliv. Insatser anpassade utifrån olika lokala och regionala förutsättningar och konkurrensfördelar är en viktig del av lösningen. Det är viktigt att det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering stödjer och stimulerar näringslivsfrämjande insatser så att regionerna kan tillvarata sin utvecklingspotential för smart och hållbar utveckling.
För ett konkurrenskraftigt Norden med social balans är det viktigt att säkra attraktiva bostads-, arbets- och levnadsförhållanden i alla delar av Norden. Det förutsätter också goda ramvillkor för innovation, utveckling och sysselsättning, särskilt i landsbygder med långa avstånd, där det kan vara mer utmanande att erbjuda attraktiva arbetstillfällen och att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft.
Det nordiska samarbetet inom utveckling och planering kan bidra till att främja integration och sammanhängande lösningar i alla regioner i Norden för att främja ett konkurrenskraftigt Norden.

Ett socialt hållbart Norden

Den demografiska och socioekonomiska utvecklingen med växande regionala och inomregionala skillnader i befolkningsutveckling och -sammansättning, utbildnings- och inkomstnivå samt den tekniska utvecklingen har en central påverkan på utvecklingen både regionalt och lokalt i Norden. Det gäller både de samhällsutmaningar och de möjligheter som utvecklingen innebär. Det kan till exempel omfatta skatteunderlag, underlag för arbetsmarknadens kompetensförsörjning och tillgång till offentliga och privata tjänster. I landsbygder med långa avstånd och ett begränsat befolkningsunderlag är detta ofta en stor utmaning, särskilt i händelse av lokala eller regionala krissituationer. Samtidigt utmanas andra delar av Norden av stor och snabbt växande befolkning på en liten yta.
Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering kan bidra till att främja ett socialt hållbart Norden genom innovativa nordiska lösningar på dessa viktiga samhällsutmaningar anpassade för olika delarna av Norden.

Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering

Det nordiska samarbetet om regional utveckling och planering kommer därför fram till 2030 fokusera på att:
  • Den gröna omställningen ska skapa utveckling och möjligheter för människor och företag i alla Nordens regioner, i både  städer och landsbygder
  • De nordiska regionerna ska vara konkurrenskraftiga och integrerade
  • Det ska vara trygga och goda levnadsvillkor i både städer och landsbygder i Norden.
Nordiska ministerrådet för hållbar tillväxt (regional) har fattat beslut om mål och delmål för arbetet i perioden 2025–2030. De politiska prioriteringarna är styrande för all verksamheten inom politikområdet i det nordiska samarbetet. Det innebär att utifrån dessa mål ska insatser byggas upp, vars aktiviteter, resultat och effekter ska skapa den önskade förändringen.
Nordiskt samarbete som stöttar gemensamt prioriterade insatser och främjar lärande och samordning mellan de nordiska regeringarna och övriga nordiska aktörer på olika nivåer kan bidra till att stärka de nationella, regionala och lokala förutsättningarna för ett grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart Norden. Lärande och ökad kunskap – genom forskning och analys, uppföljning, utvärdering och erfarenhetsutbyte – kan stärka de nordiska länderna och regionerna att möta viktiga samhällsutmaningar och bättre ta vara på de möjligheter som följer av dessa, och därigenom bidra till att nå målen för de nordiska ländernas regionala utvecklingspolitik och planering.
Ett starkt civilsamhälle, tillgång till arbete, utbildning, transport och offentliga såväl som privata tjänster – både i vardag och kris – är viktiga delar i att säkra trygga och stabila regioner, städer och landsbygder i hela Norden.