Gå till innehållet

Mål 2: De nordiska regionerna ska vara konkurrens­kraftiga och integrerade

Ett konkurrenskraftigt Norden förutsätter att företag i hela Norden har goda förutsättningar och därigenom kan bidra till tillväxt, utveckling och välstånd. Det kan dock vara stora skillnader i förutsättningar mellan städer och landsbygder. Digitalisering, utvecklad användning av nya teknologier (till exempel artificiell intelligens), tillgång till utbildning, näringslivsfrämjande insatser samt offentliga och privata tjänster är avgörande för att attrahera och behålla nödvändig och kvalificerad arbetskraft och säkra attraktiva levnadsvillkor. Regionalpolitiskt samarbete mellan de nordiska länderna om dessa gemensamma utmaningar är viktiga för att stärka hela den nordiska regionen och främja gränsöverskridande samarbete och lokalt anpassade lösningar. Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska arbeta för att stärka regional och lokal konkurrenskraft, resiliens och integration tvärs över kommun-, region- och landsgränser i Norden.
aline_lessner-malmö_western_harbour-5536.jpg

Delmål 2.1: Det ska vara goda ramvillkor för hållbar tillväxt, innovation och resiliens i alla Nordens regioner

Innovation, entreprenörskap och företagande är centrala delar i ett grönt och konkurrenskraftigt Norden och i lösningarna på de stora samhällsutmaningarna som påverkar Nordens regioner, städer och landsbygder. Det nordiska samarbetet om regional utveckling och planering ska utifrån ett territoriellt perspektiv bidra till att skapa goda villkor och förutsättningar för hållbar ekonomisk verksamhet, innovation och resiliens i alla nordiska regioner.

Delmål 2.2: Det ska finnas goda förutsättningar för att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft i alla Nordens regioner

En god tillgång till kvalificerad arbetskraft för företag i alla delar av Norden är avgörande för Nordens konkurrenskraft. God kompetensförsörjning och kompetensutveckling möjliggör den arbetsmarknadsomställning som krävs för att nå en hållbar utveckling och ökad konkurrenskraft. Digitala lösningar inom utbildning och arbetsliv kan öka rekryteringsbasen även i landsbygder med långa avstånd och underlätta utveckling, innovationsförmåga och diversifiering i näringsliv och offentlig sektor. Det nordiska samarbetet om regional utveckling och planering ska bidra till att främja lösningar kopplade till kompetensförsörjning utifrån ett territoriellt perspektiv och de nordiska städernas och landsbygdernas olika förutsättningar.

Delmål 2.3: Det ska vara goda ramvillkor för gränsregionalt samarbete och funktionella regioner

Det ska vara enkelt att bo, leva, studera, arbeta, resa och driva företag i hela Norden och över de nordiska gränserna. De nordiska gränsregionerna utgör ett samverkansnav för att främja näringslivets konkurrenskraft, anpassa kompetensförsörjning, identifiera och avlägsna gränshinder, utveckla hållbara och klimatvänliga miljö- och energilösningar, främja hållbar markanvändning samt utveckla gränsöverskridande infrastruktur och kommunikationer. Det nordiska samarbetet inom regional utveckling och planering ska driva på ett hållbart territoriellt utvecklingsarbete, över nationsgränserna, i syfte att utveckla livskraftiga gränsregioner som därmed främjar utvecklingen av ett integrerat Norden som är grönt, konkurrenskraftigt och socialt hållbart.