Gå til innhold

Mål 3: Sterkere regionale og globale markeds­muligheter for nordiske virksomheter

per_pixel_petersson-aerial_of_norway-sweden_crossing-5237.jpg

Delmål 3.1: Målrettet nordisk dialog som styrker Nordens posisjon og stemme i verden, som grønn foregangsregion

Samarbeid for å styrke regionale og globale markedsmuligheter for nordiske virksomheter betyr at de nordiske lande sammen, hvor det vurderes relevant, skal sikre ensartede regelverk og standarder for å arbeide for avvikling av grensehindringer og skape gode vilkår for virksomheter som ønsker å operere på tvers av grenser i Norden. Samarbeidet skal supplere landenes allerede eksisterende samarbeid, bl.a. med fokus på regelforenkling.  Nordiske posisjoner som vedrører utforming av regelverk på EU-nivå og i internasjonalt fora kan også fremmes ved behov.   

Delmål 3.2: Styrket samarbeid mellom nordiske klynger og innovasjons-​økosystemer

Norden har lenge vektlagt bærekraft. Det kan gi nordisk næringsliv et viktig forsprang når det gjelder produksjon og eksport av innovative grønne løsninger. Virksomheter som er tidlig ute med utvikling av produkter og tjenester med lave utslipp vil kunne utnytte markedsmulighetene i en global lavutslippsøkonomi.  Den grønne omstilling er blitt en konkurranseparameter på samme måte som den grønne agenda er blitt en økonomisk agenda.
Erhvervsministeriet (2023). Redegørelse om vækst og konkurrenceevne. s. 35.
von der Layen, U. (2023). State of the Union Address. European Commission. 

Delmål 3.3: Målrettet samarbeid om internasjonalisering av nordiske virksomheter og innovative løsninger som har globalt potensiale

Skal vi vedlikeholde og akselerere den regionale førerposisjon må Norden satse mer målrettet på økt forståelse av, og samarbeid om, hvordan landenes forskjellige styrkeposisjoner bedre kan komplementere hverandre i verdikjeder og økosystemer. Dette kan gi hurtigere skalering og økt eksport av nordiske løsninger innenfor grønn omstilling.