Kunst og kultur har en umistelig egenverdi, og forutsetningene for kunst og kultur skal derfor styrkes og finnes nærværende for alle i våre samfunn. Siden det forrige kulturpolitiske samarbeidsprogrammet ble vedtatt i 2020, har det skjedd store forandringer både i Norden og globalt. Det nye nordiske samarbeidsprogrammet for Ministerrådet for kultur skal bidra til å møte felles utfordringer og skape synergier gjennom sektorovergripende innsatser.
Norden har en verdensledende posisjon innen kulturelle og kreative næringer. Statusrapporten for Vår visjon 2030 viser imidlertid at importen av kulturprodukter fra andre nordiske land minsker. Det nordiske kultursamarbeidet vil møte denne utfordringen gjennom økt mobilitet og internasjonal profilering av nordisk kunst og kultur. Et konkurransedyktig, synlig og kreativt kultursamarbeid skal bidra til å styrke de nordiske kulturaktørenes arbeidsmuligheter i og utenfor Norden, bidra til utvikling og innovasjon og gi nordiske kunst- og kulturaktører bedre synlighet på internasjonale arenaer. Samarbeid med kunst- og kulturaktører i Nordens nærområder, blant annet i Baltikum, Arktis og Ukraina, skal bidra til kompetanseutveksling og nettverksbygging.
I en tid der kultur- og medieaktørenes vilkår og forutsetninger endres som følge av digital utvikling, teknologigigantenes innflytelse og kunstig intelligens (AI) skal Norden i fellesskap arbeide med utfordringene og mulighetene knyttet til digital utvikling. Dette er utfordringer som blant annet har blitt kommentert i anbefalingene fra den nordiske tenketanken for teknologigigantenes innflytelse på den demokratiske samtalen. Samarbeid på teknologiområdet skal bidra til at Norden fremstår som en samlet teknologidemokratisk region.
Det nordiske kultursamarbeidets utgangspunkt er at alle skal ha like muligheter til deltakelse. Forskning viser at deltakelse i kulturlivet har med kjønn, sosioøkonomi, utdanningsnivå og geografi å gjøre. Dette gjelder også barn og unges kulturdeltakelse. Et likestilt kunst- og kulturliv, uten diskriminering og tilgjengelig for alle, bidrar til sterkere integrering i Norden.
Kulturlivet i Norden ble sterkt preget av covid-19-pandemien. Kunstneres og kulturaktørers vilkår for å skape, utøve og formidle kunst og kultur ble hardt prøvet. Blant annet viser studier at nyhetsmedienes inntekter ble redusert, samtidig som publikums nyhetsinteresse økte. Endringer i kultur- og medievaner kan også ses i sammenheng med en generell turbulens i samtiden. Et sterkt og livskraftig kultur- og mediesamarbeid skal derfor gjøre Norden bedre rustet under kriser og samfunnsendringer.
Nordisk ministerråd for kultur har vedtatt mål og delmål for perioden 2025–2030. De politiske prioriteringene styrer all aktivitet innenfor det kulturpolitiske området i det nordiske samarbeidet. Sektoren skal utvikle initiativer og aktiviteter i tråd med målene.