Gå til indhold

Politiske prioriteringer

De nordiske landes udfordringer på det økonomiske og finanspolitiske område er tæt knyttet til de strukturelle økonomiske forandringer, som de nordiske lande står over for i de kommende år. Som små og eksportorienterede økonomier påvirkes de nordiske lande i høj grad af den internationale økonomiske og finansielle udvikling, ikke mindst i EU-landene.
De nordiske lande har sat ambitiøse klimamål. Opnåelse af målene vil forudsætte en accelereret grøn omstilling på tværs af de nordiske økonomier og samfund. Det er en prioriteret udfordring at sikre stabile økonomisk-politiske rammer i Norden og internationalt, som effektivt og i overensstemmelse med holdbare offentlige finanser, kan tilskynde en omkostningseffektiv og jobskabende grøn omstilling. Det forudsætter omstillingsparate økonomier og arbejdsmarkeder, og at den økonomiske politik med finanspolitikken som centralt redskab tilskynder klimavenlig adfærd og fremme af grønne løsninger, og bidrager til at sikre en effektiv allokering af privat kapital og investeringer. Samtidig er det en vigtig udfordring at sikre, at den grønne omstilling gennemføres på en måde, der understøtter den nordiske arbejdsmarkedsmodel og fremmer social samhørighed, minimerer arbejdsløshed og økonomisk ulighed samt skaber muligheder for alle borgere i Norden.
De nordiske lande står over for større strukturelle ændringer over de kommende år, som vil skabe både nye muligheder og udfordringer.
Demografiske ændringer i form af aldrende befolkninger og et præferenceskifte mod at arbejde mindre er resultater af øget velstand i de nordiske lande. Det lægger øget pres på de offentlige finanser i de nordiske lande og nødvendiggør reformer og tiltag, der fremmer øget erhvervsdeltagelse og beskæftigelse, og som styrker Norden som en tæt integreret region.
Desuden foregår der en hastig udvikling inden for nye teknologier, herunder kunstig intelligens, som både skaber nye muligheder og trusler. Nordisk samarbejde på det økonomiske og finanspolitiske område kan bidrage til at fremme fælles løsninger og politikker, som styrker de nordiske landes modstandskraft og holdbart styrker det langsigtede vækstpotentiale i Norden.
Det er en prioriteret udfordring at sikre stabile økonomisk-politiske rammer i Norden og inter­nationalt, som effektivt og i overens­stemmelse med hold­bare offentlige finanser, kan tilskynde en omkostnings­effektiv og job­skabende grøn omstilling.
Samtidig udgør en forværret geopolitisk virkelighed og øget strategisk rivalisering mellem lande og regioner i verden en særlig risiko for de nordiske lande som små, innovative og eksporterende lande, som er afhængige af stabile internationale økonomiske og finansielle forhold samt åbne internationale markeder for samhandel og investeringer. Øget anvendelse af statsstøtte i lande uden for Norden vil svække den internationale konkurrence, udfordre innovationsdygtige nordiske virksomheder og potentielt indebære pres for øget anvendelse af offentlige midler til tilsvarende tiltag i de nordiske lande. Styrket samarbejde og fælles tilgang og forståelse mellem de nordiske lande er vigtigt for at kunne håndtere de fælles udfordringer på det økonomiske og finansielle område og for at styrke Nordens stemme udadtil.  
Det nordiske økonomiske og finanspolitiske samarbejde i MR-Finans er den primære ramme for erfaringsudveksling, koordination og fremme af fællesnordisk vidensgrundlag, som kan styrke de nordiske landes forudsætninger for at sikre økonomisk udvikling og velstand, fremme nordisk konkurrenceevne og sikre en inklusiv grøn og digital omstilling af de nordiske samfund. Samarbejde om håndtering af fælles økonomisk-politiske udfordringer og støtte til konkrete projekter, der skaber fælles nordisk nytte og konkrete forslag til en styrket indretning af den økonomiske politik i de nordiske lande, vil være i fokus for vores samarbejde i perioden 2025-2030.
Ministerrådet for økonomi- og finanspolitik har besluttet mål og delmål for arbejdet i perioden 2025-2030. De politiske prioriteringer er styrende for alle aktiviteter på politikområdet i det nordiske samarbejde. Det indebærer, at man med udgangspunkt i disse mål skal udvikle indsatser, hvor aktiviteter, resultater og effekter skaber de ønskede forandringer.
Vores mål er at fast­holde og styrke de nordiske landes økonomiske modstands­kraft, konkurrence­evne og vækst­potentiale. Så vi står stærkt rustet til at imødegå morgen­dagens udfordringer og skabe positive for­andringer for de nordiske befolkninger. Og så vi når visionen om at være verdens mest bære­dygtige og integrerede region.