Gå till innehållet

Politiska prioriteringar

MR-SAM har ett särskilt ansvar för att bidra till att lyfta visionen, de tre strategiska prioriteringarna och övriga nordiska frågor nationellt och nordiskt samt säkra att arbetet följs upp.  MR-SAM strävar efter ett än starkare och mera ambitiöst samarbete genom att bidra till att leverera nordiska lösningar, ny och efterfrågad kunskap samt plattformar för nordisk samverkan.
Norden har gjort framsteg mot att bli en mer hållbar och integrerad region, men det kvarstår fortfarande arbete för att uppnå det ambitiösa slutmålet. I Norden finns en stor outnyttjad potential och stora möjligheter för integration och mobilitet i fråga om att arbeta, studera, starta företag eller flytta till ett annat nordiskt land. Arbetet med mobilitet och gränshinder är särskilt viktigt för ökad tillväxt, konkurrenskraft och sammanhållning. Inom det nordiska samarbetet behövs ett mer fokuserat samarbete mellan relevanta parter för att nå detta mål.
Arbetet berör flera politikområden och genom tvärsektoriellt samarbete skapas förutsättningar att sätta gränshinder och mobilitet på den politiska dagordningen. Hos andra sektorer såsom Hos andra sektorer såsom Digital-, Regional-, Närings-, Arbetslivs-, Utbildnings- samt Social- och Hälsosektorn pågår också tvärsektoriella samarbeten och projekt med fokus på att skapa förutsättningar för ökad mobilitet. På nationell nivå måste det nordiska perspektivet stärkas inom berörda politikområden.
För att stärka den nordiska integreringen krävs att det finns tillgängligt relevant information för nordbor som önskar bo, arbeta eller studera i ett annat nordiskt land. Exempel på insatser är Nordiska ministerrådets stöd till information riktad mot invånare och företag, vilket idag bland annat sker genom de gränsregionala informationstjänsterna och Info Norden. De bidrar till att nordbor får gränsöverskridande information och vägledning på sina egna språk och på engelska samt inrapporterar gränshinder.
Civilsamhället är en grundpelare i det nordiska samarbetet på gräsrotsnivå. Den nordiska integreringen gynnas av att civilsamhället i Norden knyter tätare kontakter med varandra. Nordiska ministerrådet ger stöd till civilsamhället i Norden, bland annat genom MR-SAMs insatser kopplade till stöd till civilsamhällesorganisationer och nätverksstöd.
Det finns ett uttalat behov att stärka arbetet med stödet till civilsamhället genom utökade möjligheter för bland annat föreningslivet att ansöka om stöd till nordiska aktiviteter.
Barn- och ungas rättigheter och perspektiv står centralt i det nordiska samarbetet och MR-SAM säkrar bland annat särskilt öronmärkt finansiellt stöd till detta område samt att barn och unga ges möjlighet att påverka beslut som berör dem.
I den rådande geopolitiska situationen är ett starkare nordiskt samarbete om samhällssäkerhet, inklusive civil krisberedskap och resiliens avgörande för ett hållbart Norden. Arbetet sker på flera nivåer både i och utanför ramarna av Nordiska ministerrådet. Samarbete gällande försörjningstrygghet är relevant i flera sektorer.
MR-SAM har ett uppdrag i att bidra till en effektiv kommunikation och tillgodoseende av de nordiska perspektiven i regeringarna på detta område samt att följa arbetet i ministerråden och övriga relevanta forum.
Nordiska ministerrådets internationella samarbete bidrar också till att leverera på Vision 2030. I samarbete med ministerrådets kontor i Baltikum, övriga samarbetspartners i Nordens närområden samt i utvalda delar av världen skapas gemensamma nordiska insatser och projekt som bygger på nordiska värderingar. Dessa samarbeten stärker regionens röst internationellt.
När ett samlat Norden samarbetar och framträder som en gemensam region får de nordiska länderna större synlighet och genomslagskraft internationellt. Profileringen av Norden som en region i internationella projekt där nordiska ambassader och den privata sektorn samarbetar skapar förutsättningar för synergier för ett långsiktigt konkurrenskraftigt Norden.
Det ska vara enkelt att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden och över gränserna