Visionen om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030 är styrande för Nordiska ministerrådets verksamhet. Samarbetsministrarna har det överordnande ansvaret för samordningen av visionsarbetet, och även ett särskilt ansvar för att främja tvärsektoriellt samarbete, att lyfta nordiska frågor internt i regeringarna samt att följa ministerrådets samlade resultat.
Samarbetsprogrammet för MR-SAM 2025–2030 sätter en tydlig kurs för de kommande årens arbete. Genom tydliga politiska prioriteringar i visionens anda är ambitionen att stärka insatser och program inom ministerrådet, som kan bidra till att leverera nordiska lösningar, ny och efterfrågad kunskap samt utveckla och stärka plattformarna för nordisk samverkan ytterligare.
Särskild vikt läggs vid åtgärder för ökad mobilitet och integration över gränserna, bland annat genom ett stärkt mandat för gränshinderarbetet och förbättrade informationsinsatser. Det ska vara enkelt för våra invånare att leva, studera, arbeta och driva företag i och över gränserna i hela Norden. Ökad integration gynnar både invånare och företag och därmed även våra länder i stort. Arbetet med att riva gränshinder är särskilt viktigt för ökad tillväxt och konkurrenskraft, vilket är en förutsättning för att säkra vår välfärd och den gröna omställningen även i framtiden.
Ett starkt civilsamhälle är en grundpelare i den nordiska samhällsmodellen. Under perioden fram mot 2030 kommer särskilda satsningar att göras för att förbättra nordiska civilsamhällesorganisationers möjligheter för att utbyta erfarenheter och bedriva nordisk verksamhet. En viktig del av detta arbete utgörs av stödet till barn och ungas möjligheter för att göra sin demokratiska röst hörd.
Samarbetsprogrammet antas i en tid av stora globala utmaningar, där kriser avlöser varandra och framtiden upplevs osäker av många. Sällan har det varit viktigare med ett robust samarbete över de nordiska landsgränserna, och att i gemenskap arbeta för en hållbar framtid.
Vi samarbetsministrar fäster fortsatt uppmärksamhet vid ett fortsatt gott nordiskt samarbete med våra grannar i Östersjöområdet, Arktis och Nordatlanten, vilket tydligt avspeglas i programmets prioriteringar.
En central målsättning är även att säkra förutsättningarna för välfungerande kommunikationsinsatser om det nordiska samarbetet både i och utanför Norden. Det är avgörande att vi fortsätter med att se utåt och framåt för att utveckla och trygga vår region även imorgon.