Gå till innehållet

Samlade slutsatser och rekommen­dationer

Baserat på resultaten i denna rapport rekommenderar Kulturanalys Norden följande:
  • att sidgränsen på 17 sidor bibehålls tills vidare, även om den inte tillämpas fullt ut
  • att egenutgivning inkluderas
  • att Sverige och Finland ser över möjligheterna att inkludera digital utgivning i sina leveranser till NSD och att Norge undersöker om både fysisk och digital utgivning räknas in i enlighet med nuvarande avgränsning
  • att länderna fördjupat ser över sina möjligheter att på sikt redovisa separata data avseende unika titlar, vilket också innebär ett teknikneutralt sätt att se på utgivningen
  • att länderna undersöker möjligheterna att leverera en separat variabel – ”varav barn- och ungdomsböcker” – utöver nuvarande genreuppdelning, förutsatt att en mer grundläggande översyn genomförts vad gäller samstämmighet i fråga om digital utgivning
  • att överväga kortare tidsserier i CULT17, om det skulle möjliggöra bättre jämförbarhet framåt och begränsa jämförelser med bristande kvalitet bakåt.

Nuvarande avgränsning till CULT17

Kulturanalys Norden rekommenderar att sidgränsen på 17 sidor bibehålls tills vidare. När det gäller egenutgivning bör denna ingå och kan komma att bli allt vanligare i samband med accelererande teknisk utveckling. Kanske kan det vara relevant med särredovisning av egenutgivning, detta har dock ännu inte undersökts närmare.
När det gäller fysiska och/​eller digitala upplagor är det detta som bidrar till mest avvikelser mot nuvarande avgränsning. Kulturanalys Norden rekommenderar därför att Sverige och Finland ser över möjligheterna att inkludera digital utgivning i sina leveranser till NSD och att Norge undersöker om både fysisk och digital utgivning räknas in i enlighet med nuvarande avgränsning.

Undersök möjligheterna att ha med statistik på titelnivå/​unika titlar

Kulturanalys Norden rekommenderar att länderna ser över möjligheten att tillämpa definitionen vad gäller unika titlar. Total utgivning bedöms dock fortsatt vara intressant att redovisa. Oavsett statistik om unika titlar eller total utgivning behöver Sverige och Finland på sikt inkludera digital utgivning i sina data, om jämförelser ska bli meningsfulla.

Bredda litteraturstatistiken till barn- och ungdomslitteratur

Kulturanalys Norden rekommenderar att länderna undersöker möjligheterna att leverera en separat variabel – ”varav barn- och ungdomsböcker” – utöver nuvarande genreuppdelning. Samtidigt menar Kulturanalys Norden att en mer grundläggande översyn av uppgifterna i CULT17 och tabellens avgränsning, framför allt vad gäller digital utgivning, är en förutsättning för att framöver eventuellt utvidga tabellen med en separat redovisning av barn- och ungdomsböcker.

Övriga kommentarer till ländernas tidsserier

Kulturanalys Norden rekommenderar att överväga kortare tidsserier i CULT17, om det skulle möjliggöra bättre jämförbarhet framåt – samtidigt som det skulle minska ned jämförelser av bristande kvalitet bakåt.