Samaan aikaan geopoliittisen tilanteen huononeminen sekä maiden ja alueiden välisen strategisen kilpailun lisääntyminen muodostavat erityisen riskin Pohjoismaille, jotka pieninä, innovatiivisina vientimaina ovat riippuvaisia kansainvälisen talous- ja finanssipolitiikan vakaudesta sekä keskinäisen kaupankäynnin ja investointien edellyttämistä avoimista kansainvälisistä markkinoista. Pohjolan ulkopuolisissa maissa lisääntyvä valtiontukien käyttö heikentää kansainvälistä kilpailua, haastaa Pohjoismaiden innovaatioyritykset ja mahdollisesti luo painetta lisätä julkisten varojen käyttöä vastaaviin toimiin Pohjoismaissa. Vahvistettu pohjoismainen yhteistyö, yhteinen lähestymistapa ja yhteisymmärrys Pohjoismaiden välillä on tärkeää, jotta yhteisiin haasteisiin voidaan vastata talous- ja finanssipolitiikan sektorilla ja vahvistaa Pohjoismaiden ääntä alueen ulkopuolella.
Pohjoismainen talous- ja finanssipoliittinen yhteistyö ministerineuvostossa (MR-Finans) on ensisijainen foorumi kokemustenvaihtoon, koordinointiin ja yhteispohjoismaisen tietopohjan laajentamiseen. Näin voidaan vahvistaa Pohjoismaiden edellytyksiä talouden ja hyvinvoinnin kehitykseen, edistää Pohjoismaiden kilpailukykyä ja varmistaa Pohjoismaiden yhteiskuntien osallistava vihreä ja digitaalinen siirtymä. Yhteistyö talouspoliittisten haasteiden käsittelyssä ja sellaisten konkreettisten hankkeiden tukeminen, joista syntyy yhteispohjoismaista hyötyä ja konkreettisia ehdotuksia Pohjoismaiden talouspolitiikan suunnan vahvistamiseksi, ovat yhteistyön ytimessä kaudella 2025–2030.
Talous- ja finanssipolitiikan ministerineuvosto on päättänyt työn tavoitteet ja osatavoitteet kaudelle 2025–2030. Poliittiset painopistealueet ohjaavat kaikkea pohjoismaista yhteistyötä tällä politiikanalalla. Näin ollen tavoitteiden saavuttaminen vaatii toimenpiteitä, joiden avulla kaikki työ, toiminta, tulokset ja vaikutukset johtavat toivottuihin muutoksiin.