logo
menu image

Menu

  • Full page image w/ text
  • Sisällys
  • Info Pohjola - kansalaisten kanava pohjoismaiseen yhteistyöhön
  • Pohjoismainen liikkuvuus lukuina
  • Palvelua kansalaisille kaikkialla Pohjolassa
  • Info Pohjolan luetuimmat artikkelit 2021
  • Esteet Pohjoismaiden asukkaiden arjessa
  • Seuraukset Pohjoismaiden rajojen sulkemisesta
  • Pohjola puheenaiheena
  • Vahvaa digitaalista tietoa pohjoismaalaisille
  • Osaamista kasvattavaa yhteistyötä
  • Bilag 1. Besøg på Info Nordens websider
  • Bilag 2. Henvendelser til Info Norden
  • Bilag 3. Info Nordens informationsaktiviteter
  • Bilag 4. Info Nordens netværk
  • Om denne publikation

MENU

 
 

Sisällys

Tämä julkaisu on saatavilla myös saavutettavana verkkoversiona: https://pub.norden.org/politiknord2022-703

 

Info Pohjola - kansalaisten kanava pohjoismaiseen yhteistyöhön

Info Pohjola on vanhin ja ainoa yhteispohjoismainen neuvontapalvelu Pohjolan asukkaille. Info Pohjola edistää pohjoismaisen yhteistyön visiota 2030 kilpailukykyisemmästä Pohjolasta edistämällä vapaata liikkuvuutta ja integraatiota. 

Pohjoismaiden pääministerien visio pohjoismaiselle yhteistyölle on, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Info Pohjola auttaa avoimemman ja integroidumman Pohjolan rakentamisessa tiedottamalla mahdollisuuksista muuttaa, työskennellä, opiskella ja perustaa yritys Pohjolassa. Pohjoismaiden asukkaisiin yhteyttä pitämällä Info Pohjola kerää tietoa rajaesteistä, joita ihmiset kohtaavat, ja työskentelee rajaesteiden poistamiseksi, jotta Pohjola olisi integroituneempi alue asua ja elää. Tällä tavalla Info Pohjola on ihmisten suora kanava Pohjolaan ja pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Info Pohjolan sivut ovat norden.orgin suosituimmat sivut 42 % osuudellaan kaikista vierailuista norden.orgissa. Info Pohjolan sivut löytyvät kaikilla viidellä pohjoismaisella kielellä sekä englanniksi. Tarjoamalla tietoa kaikkien Pohjoismaiden säännöistä kansalaisten omalla kielellä Info Pohjola luo pohjoismaista lisäarvoa ja edistää pohjoismaista liikkuvuutta.

Korona-aikana Pohjoismaiden asukkaiden tarve oikealle, selkeälle ja ymmärrettävälle tiedolle on ilmeistä, mikä näkyy Info Pohjolan käyttäjä- ja kysymysmäärissä. Info Pohjolan verkkosivuilla on vierailtu vuoden 2021 aikana yli 1,4 miljoonaa kertaa ja yli 5000 ihmistä on ottanut yhteyttä Info Pohjolaan. On selvää, että oletus Pohjolasta rajattomana ja intergoituneena alueena on säilynyt, vaikka koronapandemia on aiheuttanut tälle suuria haasteita.

Info Pohjola on ja on aina ollut pohjoismaisen rajaestetyön ytimessä. Info Pohjola aloitettiin vuonna 1998 Norden-yhdistyksen aloitteesta puhelinpalveluna, joka osoittautui erittäin suosituksi ja tarpeelliseksi. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden asukkaat saivat konkreettista tietoa muuttamisesta, työskentelystä ja opiskelusta kaikkialla Pohjoismaissa. Samalla Info Pohjola keräsi tietoa rajaesteistä ja muista liikkuvuutta haittaavista ongelmista, jotka toimivat pohjana raportille Pohjoismaiden asukkaiden oikeuksista (Nordbornas rättigheter). Nykyinen pohjoismainen rajaestetyö rakentuu tämän raportin suosituksille, ja Info Pohjolalla on edelleen tärkeä rooli mahdollisten rajaesteiden ja muiden liikkuvuutta rajoittavien ongelmien identifioimisessa.

Info Pohjola edistää vapaata liikkuvuutta ja integraatiota myös kohdennetuilla toimilla ja tiedotustapahtumilla viranomaisille, päättäjille, kansalaisille ja muille kansalaisyhteiskunnan toimijoille. Info Pohjolan ainutlaatuinen sijainti Norden-yhdistyksissä viidessä maassa tai alueella ja pohjoismaisissa instituutioissa Nordregiossa, NAPA:ssa ja Norassa antaa palvelulle parhaat mahdollisuudet välittää Pohjoismaiden asukkaille ja yhteiskunnalle sitä lisäarvoa, jota pohjoismainen yhteistyö luo.

Info Pohjolan verkkosivut

Tietoa Info Pohjolasta 

Pohjoismaiden ministerineuvosto: Visio 2030 

Osaaminen ja innovointi
Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee tietoa ja innovointia ja parantaa kaikkien pohjoismaisten yritysten mahdollisuuksia hyödyntää täysin vihreän talouden sekä teknologisen ja digitaalisen muutoksen ja kasvavan biotalouden tarjoamaa kehityspotentiaalia.
Työelämä
Pohjoismaiden ministerineuvosto kehittää osaamista ja hyvin toimivia työmarkkinoita, jotka vastaavat vihreän talouden ja digitaalisen kehityksen asettamiin vaatimuksiin sekä tukevat vapaata liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä.
Vapaa liikkuvuus ja rajaesteet
Pohjoismaiden ministerineuvosto lähentää Pohjoismaita entisestään hyödyntämällä digitalisaatiota ja koulutusta.

Info Pohjola työskentelee vision 2030 mukaisesti kilpailukykyisemmän Pohjolan eteen

Mikä on Info Pohjola?


Info Pohjola on Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu, jonka tärkein tehtävä on parantaa yksityishenkilöiden mahdollisuuksia liikkua vapaasti Pohjoismaasta toiseen. Info Pohjola antaa tietoa ja neuvoo muuttamiseen, työskentelyyn, opiskeluun, tukijärjestelmiin ja yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi Info Pohjola tiedottaa pohjoismaisista tukimahdollisuuksista sekä yleisesti pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Info Pohjolan työntekijät kehittävät ja ylläpitävät verkkosivuja yhteistyössä viranomaisten kanssa eri Pohjoismaissa, vastaavat kysymyksiin, raportoivat rajaesteitä Rajaesteneuvostolle ja järjestävät viranomaisille, etuuskäsittelijöille ja muille kohderyhmille suunnattuja tiedotustapahtumia.

Info Pohjola on yhteispohjoismainen palvelu, jolla on toimistot kaikissa Pohjoismaissa sekä Ahvenanmaalla, Färsaarilla ja Grönlannissa. Info Pohjola palvelee kaikilla pohjoismaisilla kielillä sekä englanniksi.
 

Pohjoismainen liikkuvuus lukuina

Vuonna 2020 noin 35___000 ihmistä MUUTTI yhdestä Pohjoismaasta toiseen.[1]Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko MIGR02

Footnotes

  1. ^ Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko MIGR02

Vuoden 2021 alussa noin 252___000 Pohjoismaiden kansalaista ASUI toisessa Pohjoismaassa.[1]Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko CITI01

Footnotes

  1. ^ Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko CITI01

Noin 181 000 ihmistä nosti ELÄKETTÄ toisesta Pohjoismaasta siksi, että he olivat joskus asuneet tai työskennelleet maassa.[1]Lähteet:
Tanska: Data fra ATP (julkaisematon), 2021
Suomi: Eläketurvakeskuksen tilastotietokanta: Ulkomailla asuvat työ- ja kansaneläkettä nostavat asuinmaan mukaan, 2020
Islanti: Tilasto Tryggingastofnunista (julkaisematon), 2021
Norja: NAV: Utbetalinger til personer i utlandet, 2020
Ruotsi: Pensionsmyndighetens pensionsstatistik: Utlandsutbetalningar – månadsutbetalningar till utländska konton, 2021

Footnotes

  1. ^ Lähteet:
    Tanska: Data fra ATP (julkaisematon), 2021
    Suomi: Eläketurvakeskuksen tilastotietokanta: Ulkomailla asuvat työ- ja kansaneläkettä nostavat asuinmaan mukaan, 2020
    Islanti: Tilasto Tryggingastofnunista (julkaisematon), 2021
    Norja: NAV: Utbetalinger til personer i utlandet, 2020
    Ruotsi: Pensionsmyndighetens pensionsstatistik: Utlandsutbetalningar – månadsutbetalningar till utländska konton, 2021

Noin 44___000 ihmistä asui yhdessä Pohjoismaassa ja TYÖSKENTELI toisessa.[1]Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko COMM10, viimeisimmät luvut ovat vuosilta 2015, 2017 og 2018.

Footnotes

  1. ^ Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko COMM10, viimeisimmät luvut ovat vuosilta 2015, 2017 og 2018.

Noin 9___000 ihmistä opiskeli yhdessä Pohjoismaassa ja sai OPINTOTUKEA toisesta.[1]Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko EDUC13, 2020

Footnotes

  1. ^ Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko EDUC13, 2020

Noin 4 500 opiskelijaa hyödynsi ERASMUS+ tai NORDPLUS-ohjelmia Pohjoismaiden välillä.[1]​

Footnotes

  1. ^ 6. Lähteet: Nordplus online: Oma laskelma kohdasta "Rapportert mobilitet på tvers", 2019 Erasmus+: Annual report 2019, Statistical annex: Annex 18 KA 103, 2019

Vuonna 2020 noin 7 800 Pohjoismaiden kansalaista sai KANSALAISUUDEN toisessa Pohjoismaassa.[1]Lähteet:
Tanska: Danmarks Statistik, taulukko DKSTAT.
Suomi: Tilastokeskus, taulukko 11I3
Islanti: Hagstofa Íslands, taulukko: Foreign citizens gaining Icelandic citizenship by former citizenship, sex and age
Norja: Statistisk sentralbyrå, taulukko: 04767
Ruotsi: Statistikmyndigheten SCB, taulukko: Antal personer som fått svenskt medborgarskap efter medborgarskapsland, kön, period och år.

Footnotes

  1. ^ Lähteet:
    Tanska: Danmarks Statistik, taulukko DKSTAT.
    Suomi: Tilastokeskus, taulukko 11I3
    Islanti: Hagstofa Íslands, taulukko: Foreign citizens gaining Icelandic citizenship by former citizenship, sex and age
    Norja: Statistisk sentralbyrå, taulukko: 04767
    Ruotsi: Statistikmyndigheten SCB, taulukko: Antal personer som fått svenskt medborgarskap efter medborgarskapsland, kön, period och år.

Lisää LUKUJA löydät Nordic Statistics Databasesta

Muutot Pohjoismaiden välillä 2000-2020[1]Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko MIGR02

Footnotes

  1. ^ Lähde: Nordic Statistics Database, taulukko MIGR02
 

Palvelua kansalaisille kaikkialla Pohjolassa

Ennätyksellisen moni on vuonna 2021 hyödyntänyt Info Pohjolan verkkosivuja ja vastauspalvelua. Vaikka koronakriisi antoi monelle syyn kääntyä Info Pohjolan puoleen, kiinnosti useimpia asumiseen, työnhakuun, kansalaisuuteen, tullisääntöihin ja lemmikin kanssa matkustamiseen liittyvät kysymykset.

Ennätyksellisen moni hakee tietoa Info Pohjolasta

Info Pohjolan verkkosivuja luettiin 2 245 000 kertaa, mikä jakautuu 1 436 755 kävijälle, ja Info Pohjola vastasi 5 018 kysymykseen. Nämä kaikki ovat korkeimpia lukuja koskaan.

Kysymykset Info Pohjolalle koskevat useimmiten sosiaalivakuutusta (16,9 %), työskentelyä (13,9 %), kansalaisuutta ja äänioikeutta (11,5 %), väestökirjanpitoa (11,1 %), opiskelua (10,0 %), tulleja ja veroja (9,3 %) sekä muuttamista yleisesti (9,2 %).

Vuoden 2021 luetuin artikkeli oli toistamiseen “Tietoa koronapandemiasta Pohjoismaissa”. Seuraavaksi luetuimmat artikkelit koskivat Tanskan kansalaisuutta, asumista Norjassa, tullisääntöjä Norjassa sekä Ruotsin kansalaisuutta. Kaikkien Pohjoismaiden välillä luetuimpia olivat artikkelit asumiseen, kansalaisuuteen, lemmikkien kanssa matkustamiseen, työnhakuun, tullisääntöihin ja yleisiin muuttomuodollisuuksiin liittyen.

Info Pohjolan sivuilla vieraillaan eniten Ruotsista. Jos katsotaan vain Pohjoismaista tulevia vierailuja, tuli 36,8 % kaikista vierailuista Ruotsista, 22,8 % Norjasta ja 21,9 % Tanskasta.

Eniten maista kiinnostaa Norja. 31,9 % kaikista Info Pohjolan sivunäytöistä koski Norjaa käsitteleviä artikkeleita, ja 35,2 % kaikista kysymyksistä koski Norjaa.

Lisää tilastoja Info Pohjolan verkkosivuista ja tulleista kysymyksestä löytyy tämän raportin liitteestä.

Info Pohjola

Liite 1. Vierailut Info Pohjolan verkkosivuilla

Liite 2. Kysymykset Info Pohjolalle

Info Pohjolaan tulleet kysymykset
Vuonna 2021 Info Pohjolaan tuli 27 prosenttia enemmän kysymyksiä kuin vuonna 2020.[1]Huomio: Info Pohjolan verkkosivut olivat tilapäisellä aliverkkotunnuksella loppuvuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 norden.orgin siirtyessä uusiin palvelimiin ja CMS-järjestelmään. Tämä vaikutti negatiivisesti näkyvyyteen hakukoneissa ja siten myös sekä vierailujen että kysymysten määrään.

Footnotes

  1. ^ Huomio: Info Pohjolan verkkosivut olivat tilapäisellä aliverkkotunnuksella loppuvuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 norden.orgin siirtyessä uusiin palvelimiin ja CMS-järjestelmään. Tämä vaikutti negatiivisesti näkyvyyteen hakukoneissa ja siten myös sekä vierailujen että kysymysten määrään.

Vierailut Info Pohjolan verkkosivuilla
Vuonna 2021 Info Pohjolan verkkosivuilla vierailtiin 32 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Korona vaikuttaa edelleen kansalaisten arkeen

Koronakriisi on lisännyt kansalaisten tiedontarvetta. Info Pohjolan artikkeli, josta löytyy linkit Pohjoismaiden viranomaisten tietoon matkustussäännöistä, rajoituksista, testauksesta sekä rokotuksista, on ollut kahden vuoden ajan yksi norden.orgin luetuimmista artikkeleista. Vuonna 2021 6,2 prosenttia kaikista kysymyksistä koski kriisin vaikutuksia, mutta kesän 2021 jälkeen näiden kysymysten osuus on laskenut.

Info Pohjolan sivu koronapandemiasta

Koronaa koskevien kysymysten määrä per kuukausi prosentteina.

Tieto englanniksi tuo uusia haasteita

Kysymysmäärä Pohjoismaiden ulkopuolelta on lisääntynyt voimakkaasti. Sama koskee englanninkielisten kysymysten määrää sekä vierailuja verkkosivuilla Pohjoismaiden ulkopuolelta.

Ratkaiseva syy tähän on se, että Info Pohjolan sivut ovat löytyneet vuodesta 2018 lähtien englanniksi, mikä johtaa useampiin vierailuihin ja kysymyksiin Pohjolan ulkopuolelta.

Useimmiten vierailut ja kysymykset liittyvät aiheisiin, joista Pohjoismaiden viranomaisilla ei ole englanninkielistä tietoa, tai nämä sivut eivät näy hakukoneissa. Tietyin väliajoin Info Pohjola saa kerralla paljon kysymyksiä englanniksi samasta aiheesta. Tämä voidaan mahdollisesti selittää sillä, että Info Pohjolan sivuille johtavia linkkejä jaetaan sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.

Kysymykset kolmansista maista voivat liittyä kaikkiin aiheisiin, joissa Info Pohjola neuvoo. Monet ovat olleet yhteydessä Info Pohjolaan kysyäkseen elatusavusta, työnhausta Färsaarilla, Grönlannissa ja Huippuvuorilla tai kansalaisuudesta, kun kysyjän vanhemmat ovat Pohjoismaiden kansalaisia.

Lisääntynyt kysymysmäärä vuonna 2021 yhdistettynä uusiin vastuualueisiin, jotka tulivat vuoden 2019 toimeksiannon mukana, on johtanut siihen, että Info Pohjolan työmäärä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tämä asettaa haasteita työn priorisoinnin, resurssien ja suunnittelun kannalta.

Pohjolan ulkopuolisista maista tulevien kysymysten määrä prosentteinaVerkkosivuvierailujen määrä Pohjolan ulkopuolelta prosentteinaEnglanninkielisten kysymysten määrä prosentteina
2018 5,27,15,7
2019 9,014,316,2
2020 10,132,117,5
2021 18,828,927,0

Info Pohjolan verkkosivut jatkuvassa kehityksessä

Info Pohjola työskentelee jatkuvasti optimoidakseen verkkosivujaan vastaamaan käyttäjien tarpeita ja vaatimuksia sekä sisällön, käytettävyyden että saavutettavuuden suhteen. Vuoden 2021 painopiste on ollut työ hakukoneoptimoinnin parantamiseksi.

Info Pohjola on myös vuosina 2020–2021 vahvistanut sosiaaliturva-alan sisältöä julkaisemalla artikkeleita toimeentulotuesta, elatustuesta, sovellettavan lainsäädännön valinnasta sekä tuesta apuvälineiden hankintaan. Artikkelit on työstetty pohjoismaisista sosiaaliturvakysymyksistä vastaavassa toimitusryhmässä (Redaktionsgruppen for Nordiske Socialsikringsspørgsmål), joka on Info Pohjolan ja Pohjoismaiden sosiaaliturvaviranomaisten välistä yhteistyötä. Lisäksi Info Pohjola on yhteistyössä Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön osaamisen ja hyvinvoinnin osaston kanssa julkaissut sivun koulutusalan pohjoismaisista sopimuksista ja tukiohjelmista.

Kuva: Info Pohjola

Info Pohjolan verkkosivut ja vastauspalvelu

Info Pohjola on ensisijassa sähköinen Pohjoismaiden asukkaille suunnattu palvelu, joka koostuu verkkosivuista ja vastauspalvelusta.

Info Pohjolan verkkosivut löytyvät tanskaksi, suomeksi, islanniksi, norjaksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi Info Pohjola vastaa kysymyksiin fääriksi ja grönlanniksi.

Info Pohjolaan voi ottaa yhteyttä norden.org-sivujen kysymyslomakkeella, sähköpostilla tai puhelimitse.

Info Pohjola ohjaa kysyjät ensisijassa viranomaisten verkkosivujen ja yhteystietojen ääreen.

Info Pohjola ei voi tulkita lakeja ja sääntöjä, antaa yksittäisiä tilanteita koskevia neuvoja tai toimia kysyjän edustajana viranomaisten suuntaan.

Info Pohjolan verkkosivujen tietoja parannetaan tulevien kysymysten perusteella. Ongelmatilanteet, jotka liittyvät mahdollisiin rajaesteisiin, raportoidaan Rajaesteneuvoston sihteeristölle.

 

Info Pohjolan luetuimmat artikkelit 2021

Luetuimmat sivut Tanskasta

  1. Dansk statsborgerskab
  2. Rejse med hund eller kat til Danmark
  3. Bolig i Danmark
  4. Flytte til Danmark
  5. Dansk alderspension
  6. Dansk skat
  7. Toldregler i Danmark
  8. Folkeregistrering i Danmark
  9. Karakterskalaen i det danske uddannelsessystem
  10. Det danske pensionssystem

Luetuimmat sivut Tanskassa

  1. Information om corona-pandemien i Norden
  2. Dansk statsborgerskab
  3. Bolig på Færøerne
  4. Bolig i Norge
  5. Jobsøgning i Grønland
  6. Tollregler i Norge
  7. Bostad i Sverige
  8. Tullbestämmelser i Sverige
  9. Reise med hund eller katt til Norge
  10. Svenskt medborgarskap
Kuva: Steffen Muldbjerg / Unsplash

Luetuimmat sivut Suomesta

  1. Matkustaminen koiran tai kissan kanssa Suomeen
  2. Työnhaku Suomessa
  3. Muutto Suomeen
  4. Arvosteluasteikot Suomessa
  5. Ajoneuvo Suomessa
  6. Milloin veroja tulee maksaa Suomeen
  7. Suomen kansalaisuus
  8. Suomen eläkejärjestelmä
  9. Henkilötunnus Suomessa
  10. Verotus Suomessa

Luetuimmat sivut Suomessa

  1. Tollregler i Norge
  2. Bostad på Åland
  3. Svensk allmän pension
  4. Reise med hund eller katt til Norge
  5. Jobbsøking i Norge
  6. Information om corona-pandemien i Norden
  7. Bolig i Norge
  8. Jobbe som sykepleier i Norge
  9. Flytta till Sverige
  10. Svenskt medborgarskab
Kuva: Tapio Haaja /Unsplash

Luetuimmat sivut Färsaarista

  1. Bolig på Færøerne
  2. Jobsøgning på Færøerne
  3. Skat på Færøerne
  4. Det færøske uddannelsessystem
  5. Arbejds- og opholdstilladelse på Færøerne
  6. Statsborgerskab på Færøerne
  7. Rejse med kæledyr til Færøerne
  8. Toldregler på Færøerne
  9. Personnummer på Færøerne
  10. Bil på Færøerne

Luetuimmat sivut Färsaarilla

  1. Bolig på Færøerne
  2. Skat på Færøerne
  3. Jobsøgning på Færøerne
  4. Bil på Færøerne
  5. Sprogkurser for tilflyttere til Færøerne
  6. Toldregler på Færøerne
  7. Det færøske uddannelsessystem
  8. Jobsøgning i Grønland
  9. Kørekort på Færøerne
  10. Personnummer på Færøerne
Kuva: David Dvořáček / Unsplash

Luetuimmat sivut Grönlannista

  1. Jobsøgning i Grønland
  2. Bolig i Grønland
  3. Arbejds- og opholdstilladelse i Grønland
  4. Flytte til Grønland
  5. Det grønlandske uddannelsessystem
  6. Skat i Grønland
  7. Arbejde i Grønland
  8. Sundhedsvæsenet i Grønland
  9. Rejse med hund eller kat til Grønland
  10. Grundskole i Grønland

Luetuimmat sivut Grönlannissa

  1. Jobsøgning i Grønland
  2. Bolig i Grønland
  3. Skat i Grønland
  4. Barselsorlov i Grønland
  5. Grønlandsk alderspension
  6. Grønlandske barselsdagpenge
  7. Rejse med hund eller kat til Grønland
  8. Arbejds- og opholdstilladelse i Grønland
  9. Det grønlandske pensionssystem
  10. Hvordan melder jeg flytning til Grønland?
Kuva: Visit Greenland

Luetuimmat sivut Islannista

  1. Íslenskur ríkisborgararéttur (Islandsk statsborgerskab)
  2. Húsnæði á Íslandi (Bolig i Island)
  3. Atvinnuleit á Íslandi (Jobsøgning i Island)
  4. Ferðast með hunda og ketti til Íslands (Rejse med hunde og katte til Island)
  5. Tollareglur á Íslandi (Toldregler i Island)
  6. Þjóðskrá á Íslandi (Folkeregister i Island)
  7. Fæðingarorlofsgreiðslur á Íslandi (Islandske barselsdagpenge)
  8. Innflutningur bifreiða til Íslands (Indførsel af biler til Island)
  9. Framhaldsskólar á Íslandi (Ungdomsuddannelser i Island)
  10. Meðganga og fæðing á Íslandi (Graviditet og fødsel i Island)

Luetuimmat sivut Islannissa

  1. Information om corona-pandemien i Norden
  2. Bolig i Danmark
  3. Íslenskur ríkisborgararéttur (Islandsk statsborgerskab)
  4. Innflutningur bifreiða til Íslands (Indførsel af biler til Island)
  5. Stéttarfélög á Íslandi (Fagforeninger i Island)
  6. Højere videregående uddannelser i Danmark
  7. Ferðast með hunda og ketti til Íslands (Rejse med hunde og katte til Island)
  8. Folkeregistrering i Danmark
  9. Dansk uddannelsesstøtte
  10. Atvinnuleysisbætur á Íslandi (Islandske arbejdsløshedsdagpenge)
Kuva: Ferdinand Stöhr /Unsplash

Luetuimmat sivut Norjasta

  1. Bolig i Norge
  2. Tollregler i Norge
  3. Reise med hund eller katt til Norge
  4. Norsk identitetsnummer
  5. Flytte eller reise til Svalbard
  6. Det norske pensjonssystemet
  7. Flytte til Norge
  8. Jobbe som sykepleier i Norge
  9. Norsk statsborgerskap
  10. Norske foreldrepenger

Luetuimmat sivut Norjassa

  1. Svensk allmän pension
  2. Norsk identitetsnummer
  3. Bolig i Danmark
  4. Flytte eller reise til Svalbard
  5. Svenskt medborgarskap
  6. Fagforeninger i Norge
  7. Norske foreldrepenger
  8. Toldregler i Danmark
  9. Flytte til Danmark
  10. Dansk statsborgerskab
Kuva: Unsplash

Luetuimmat sivut Ruotsista

  1. Svenskt medborgarskap
  2. Svensk allmän pension
  3. Folkbokföring i Sverige
  4. Flytta till Sverige
  5. Betygsskalan i det svenska utbildningssystemet
  6. Bostad i Sverige
  7. Arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige
  8. Bank i Sverige
  9. Tullbestämmelser i Sverige
  10. Resa med hund eller katt till Sverige

Luetuimmat sivut Ruotsissa

  1. Information om corona-pandemien i Norden
  2. Tollregler i Norge
  3. Bolig i Norge
  4. Norsk identitetsnummer
  5. Det norske pensjonssystemet
  6. Reise med hund eller katt til Norge
  7. Rejse med hund eller kat til Danmark
  8. Norsk statsborgerskap
  9. Flytte til Norge
  10. Svenskt medborgarskap
Kuva: Jonas Jacobsson /Unsplash

Luetuimmat sivut Ahvenanmaasta

  1. Bostad på Åland
  2. Fordon till Åland
  3. Resa med hund eller katt till Åland
  4. Skatt på Åland
  5. Tullregler på Åland
  6. Flytta till Åland
  7. Utbildningssystemet på Åland
  8. Arbets- och uppehållstillstånd på Åland
  9. Söka jobb på Åland
  10. Åländsk hembygdsrätt

Luetuimmat sivut Ahvenanmaalla

  1. Fordon till Åland
  2. Bostad på Åland
  3. Suomen kansalaisuus
  4. Skatt på Åland
  5. Körkort på Åland
  6. Karakterskalaen i det danske uddannelsessystem
  7. Pension på Åland
  8. Tullregler på Åland
  9. Information om corona-pandemien i Norden
  10. Matkustaminen koiran tai kissan kanssa Suomeen
Kuva: Bent Blomqvist / norden.org
 

Esteet Pohjoismaiden asukkaiden arjessa

Avoimemman ja integroidumman Pohjolan luomiseksi on tärkeää poistaa kansalaisten kohtaamat rajaesteet. Info Pohjolan rooli pohjoismaisen yhteistyön visiossa 2030 on tärkeä, koska Info Pohjola on ainoa neuvontapalvelu, joka tarjoaa tietoa liikkuvuudesta ja kerää kansalaisten jokapäiväisessä elämässä kohtaamia rajaesteitä kaikkialla Pohjolassa.

Pohjoismaissa on voitava liikkua, matkustaa, opiskella ja harrastaa liiketoimintaa yli kansallisten rajojen ilman riskiä, että joutuu harmaalle alueelle tai epäselvien lakien ja määräysten pysäyttämäksi. Tästä huolimatta yksityishenkilöt ja yritykset kohtaavat edelleen Pohjoismaiden välillä rajaesteitä ja muita vapaan liikkuvuuden häiriöitä, jotka koskevat kaikkea verotuksesta, sosiaaliturvasta, digitalisaatiosta ja henkilöllisyystodistuksista koulutukseen.

Info Pohjolan työ liittyy läheisesti Rajaesteneuvoston työhön ja on merkittävä osa pohjoismaista rajaestetyötä. Info Pohjolan keräämät rajaesteet nostetaan asianmukaiselle tasolle kansallisten ministeriöiden ja parlamenttien käsittelyyn, jotta oikeat tahot voivat jatkaa työtä ratkaisun löytämiseksi.

Pohjoismaiden asukkaat kohtaavat myös muita haasteita ja häiriöitä, jotka eivät välttämättä ole konkreettisia rajaesteitä, mutta jotka voivat silti rajoittaa pohjoismaista liikkuvuutta. Info Pohjola kerää tietoa näistä ongelmista ja tiedottaa niistä eri tahoille, jotka voivat olla mukana tarjoamassa yksilöille ratkaisua paikallisella tasolla.

Vuonna 2021 runsaat 70 Info Pohjolaan yhteyttä ottanutta henkilöä oli kokenut tunnettujen tai mahdollisten uusien rajaesteiden vaikuttavan negatiivisesti heidän mahdollisuuksiin liikkua Pohjoismaissa. Info Pohjola selvitti siksi uusia ongelmia eri aloilla, kuten osakeosinkojen verotusta, etätyön vakuuttamista, välinimien rekisteröintiä, korkeakouluun hyväksymistä sekä pankkitilin lopettamista toisessa maassa.

Rajaesteneuvosto 

Pohjoismaiden ministerineuvoston rajaestetietokanta

Miten Info Pohjola työskentelee rajaesteiden kanssa?

Pohjoismaisessa rajaesteyhteistyössä katsotaan rajaesteiksi sellaiset lait, julkiset säännöt tai käytännöt, jotka estävät yksilöiden vapaata liikkumista tai yritysten mahdollisuuksia toimia rajojen yli Pohjoismaissa.

Info Pohjola työskentelee rajaesteiden ja muiden kysymysten kanssa muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • kartoittaa mahdollisiin rajaesteisiin liittyvät ongelmat ja raportoi ne Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristölle ja rajaestetietokantaan.
  • avustaa Rajaesteneuvoston kansallisia jäseniä, Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristöä, Pohjoismaiden neuvoston kansallisia valtuuskuntia ja muita asiaankuuluvia organisaatioita rajaestetyössä Pohjoismaissa. Suomessa Info Pohjola toimii myös Rajaesteneuvoston kokouksia edeltävien kansallisten esikokousten sihteerinä.
  • nostaa esille muita liikkuvuutta haittaavia tai vaikeuttavia ongelmia tärkeille tahoille, jotta ongelmien ratkaisemiseen keskitytään ja liikkuvuutta Pohjolassa edistetään.
  • toimittaa tietoa yhteistyöministerien rajaeste- ja liikkuvuusselontekoon sekä Rajaesteneuvoston toimintakertomusta varten.

Esimerkkejä uusista mahdollisista rajaesteistä, joiden parissa Info Pohjola on työskennellyt vuonna 2021

Ruotsia puhuvilla islantilaisilla on ongelmia kielivaatimusten kanssa Tanskassa

Info Pohjolaan on ottanut yhteyttä monta islantilaista, jotka ovat kokeneet, etteivät he täytä kielivaatimuksia Tanskassa, koska ovat opiskelleet ruotsin kieltä.

Tanskalainen yliopisto on arvioinut, että islantilainen hakija, jolla oli ruotsi toisena kielenä yliopistoon pääsyn antavassa islantilaisessa päättötodistuksessa, ei täytä tanskan kielen A-tason vaatimusta.

Eräs alue Tanskassa on ottanut käyttöön tanskan kielen taitoa koskevat säännöt lääkäreille ja arvioinut, että ruotsinkielentaitoinen islantilainen lääkäri ei täyttänyt tanskan kielen kokeen 3 vaatimuksia suullisen viestinnän arvosanalla 10 ja kirjallisen esityksen arvosanalla 7. Tämä siitä huolimatta, että hänellä on islantilainen ylioppilastutkinto (mukaan lukien osoitus tanskan kielen taidosta) ja hän on asunut ja toiminut lääkärinä Ruotsissa useiden vuosien ajan.

Näissä erityistapauksissa ongelmat on ratkaistu. Info Norden ja Rajaesteneuvoston sihteeristö ovat tietoisia ongelmista, jos niitä ilmenee uudelleen.

Kuva: Yadid Levy / Norden.org

Tanskassa opiskelleet norjalaiset fysioterapiaopiskelijat eivät saa pätevyyttä Norjassa koulutuksensa jälkeen

Aiemman pohjoismaisen sopimuksen mukaan terveystieteiden opiskelijat pätevöityivät ammattiinsa riippumatta siitä, missä päin Pohjoismaita he opiskelivat. Vuonna 2020 sääntöjä kuitenkin muutettiin niin, että jokainen ulkomailta Norjaan saapuva fysioterapiaopiskelija joutuu suorittamaan vuoden mittaisen pätevöitymisharjoittelun (turnustjeneste). Norjassa opiskelleet saavat tämän harjoittelun aikana 90 prosenttia peruspalkasta, mutta Tanskassa opiskelleet eivät ole oikeutettuja minkäänlaiseen palkkaan, kun he tulevat Norjaan töihin.

Info Pohjola on ollut yhteydessä Rajaesteneuvoston sihteeristöön ja Ministerineuvoston osaaminen ja hyvinvointi -osastoon, joka totesi, että Arjeplog-sopimuksen muutoksen jälkeen fysioterapeutit Norjassa arvioidaan EU:n ammattipätevyysdirektiivin mukaisesti, eikä sopimusta ole mahdollista avata uutta tarkistusta varten.

Kuva: Toa Heftiba / Unsplash

Ruotsin lainsäädäntö ei välttämättä ole pohjoismaisen korkeakouluopiskelusopimuksen mukainen

Pohjoismaassa asuvan kolmannen maan kansalaisen on maksettava lukukausimaksu, jos hän haluaa jatkaa opintojaan Ruotsissa, mitä Pohjoismaiden kansalaisten ei tarvitse tehdä.

Info Pohjola on ollut yhteydessä Pohjoismaiden ministerineuvoston osaaminen ja hyvinvointi -osastoon ja Ruotsin ulkoministeriöön selvittääkseen, koskeeko sopimuksen mukainen tasa-arvoinen kohtelu ja lukukausimaksuista vapautus myös vakituisesti toisessa Pohjoismaassa asuvaa, mutta EU- tai Eta-alueen ulkopuolelta tulevaa henkilöä. Ruotsin opetusministeriö toteaa, että pohjoismainen sopimus ei koske lukukausimaksuja. Korkea-asteen koulutus Ruotsissa on maksutonta opiskelijoille, jotka ovat Euroopan talousaluesopimuksen piiriin kuuluvan valtion kansalaisia. Osaaminen ja hyvinvointi -osastolla oltiin sitä mieltä, että sopimusta tulkitaan eri tavoilla ja he tutkivat asiaa tarkemmin.

Kuva: Karl Edwards / Unsplash

Islantilaiset eivät voi rekisteröityä yksinhuoltajiksi Norjassa rekisteröintivaatimusten vuoksi

Islannin suurlähetystö Norjassa otti Info Pohjolaan yhteyttä, kun he olivat saaneet paljon tiedusteluja Norjassa asuvilta islantilaisilta yksinhuoltajilta, joille oli ilmoitettu, että heidän lapsensa oli merkitty Norjan väestörekisteriin nimikkeellä "vanhempi tuntematon".

Tämä toi yksinhuoltajille lapsen asioiden hoitoon liittyviä haasteita, kun lapselle muun muassa yritettiin perustaa pankkitiliä tai kun heidän piti todistaa olevansa lapsensa huoltaja julkisia palveluita käyttäessään. Huoltajuus on edellytyksenä myös tärkeisiin lapsen terveyteen liittyviin suostumuksiin ja valtuutuksiin, kuten pääsyyn HelseNorgen testituloksiin, apteekkiresepteihin sekä hoitoon norjalaisissa sairaaloissa.

Info Pohjola ilmoitti esteestä Rajaesteneuvoston sihteeristölle ja Islannin Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan sihteeristölle. Islannin suurlähetystö ilmoitti, että sekä Islannin että Norjan ulkoministeriöt olivat selvittämässä asiaa. Norjan viranomaiset pääsivät ratkaisuun käymällä vuoropuhelua islantilaisten kollegojensa kanssa.

Kuva: Szilvia Basso / Unsplash

Pitkät käsittelyajat väestörekisterissä

Pohjoismaiden asukkaat joutuvat odottamaan pitkiä aikoja asioidessaan väestörekisteriviranomaisten kanssa Norjassa ja Ruotsissa. Seurauksena on, että ihmiset joutuvat odottamaan kauan muuton rekisteröintiä ja henkilönumeroa uudessa asuinmaassa. Tämä aiheuttaa ongelmia tärkeissä asioissa, kuten asunnon vuokraamisessa, pankkitilin avaamisessa, ilmoituksissa viranomaisille ja tärkeiden sopimusten, kuten vakuutusten sekä puhelin- ja internetliittymän avaamisessa.

Info Pohjola oli yhteydessä Norjan ja Ruotsin väestörekisteriviranomaisiin, jotka vahvistivat, että heillä oli jopa neljän kuukauden odotusaika rekisteröitymiseen ja muuttoilmoituksen käsittelyyn. Syynä tähän oli lisääntynyt aktiivisuus pandemian aikana ja huomattavasti normaalia suurempi muuttoilmoitusten määrä. Esteestä raportoitiin koronaraportissa Pohjoismaiden ministerineuvoston rajaestesihteeristölle.

Kuva: Daiga Ellaby / Unsplash

Lasten rekisteröinti Ruotsin väestörekisteriin

Jos Ruotsiin väestörekisteröity Suomen kansalainen synnyttää lapsen Suomessa, Digi- ja väestötietovirasto toimittaa syntymätodistuksen, josta käy ilmi äidin nimi ja lapsen sukupuoli ja syntymäaika, mutta ei lapsen nimeä. Lapsen nimeä ei voida rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään, koska lapsen kotipaikka sijaitsee Ruotsissa ja siten Suomen viranomaiset eivät ole toimivaltaisia.

Ruotsin väestörekisteriviranomaisen mukaan lasta ei voida rekisteröidä syntymästä lähtien Ruotsiin, vaan häntä pidetään maahanmuuttajana. Tämä edellyttää passia, jota lapsi ei voi saada Suomesta.

Info Norden on raportoinut tapauksen uutena rajaesteenä ja selvittää Rajaesteneuvoston sihteeristön kanssa, koskeeko ongelma vain Suomen kansalaisia​​Ruotsissa.

Kuva: Marcin Jozwiak / Unsplash

Autovakuutus tilapäisen oleskelun ajan toisessa Pohjoismaassa

Pääsääntöisesti ajoneuvot on rekisteröitävä ja vakuutettava siinä maassa, jossa niiden käyttäjä on väestörekisteröity. Norjan sääntöjen mukaan ulkomailla rekisteröityä ajoneuvoa saa käyttää Norjassa enintään kaksi vuotta, jos oleskelu on tilapäistä. Harvat voivat kuitenkaan tehdä näin, koska heidän on väestörekisteröidyttävä Norjaan, jos oleskelu maassa kestää yli kuusi kuukautta. Tässä tapauksessa ajoneuvoa ei voi vakuuttaa Norjassa eikä rekisteröintimaassa.

Info Pohjola on käynyt vuoropuhelua Rajaesteneuvoston sihteeristön kanssa selvittääkseen ongelman laajuuden.

Kuva: Oziel Gomez / Unsplash
 

Seuraukset Pohjoismaiden rajojen sulkemisesta

Avoimet rajat ovat olleet Pohjoismaiden asukkaille itsestäänselvyys jo vuosikymmeniä. Maiden välisen passivapauden tarkoituksena oli varmistaa, että rajatarkastukset jäisivät menneisyyteen. Ihmisten jokapäiväinen elämä mutkistui, kun maat yksitellen sulkivat rajat pohjoismaisille naapureilleen aidoilla, poliiseilla ja armeijalla.

Suljetut rajat tarkoittivat sitä, että perheet jakautuivat, ihmiset eivät päässeet töihin, asunnonomistajat eivät voineet huolehtia omaisuudestaan ​​ja hyvien ystävien, naapureiden ja työtovereiden välille syntyi epäluottamusta.

Pohjoismaiden hallitukset ottivat käyttöön erilaisia ​​rajoituksia pandemian torjumiseksi ja sen varmistamiseksi, että ihmiset selviäisivät siitä melko turvallisesti. Maiden sääntöjä ja suosituksia muutettiin jatkuvasti ja usein lyhyellä varoitusajalla mukautumaan kunkin maan silloiseen tilanteeseen. Tämä loi hämmennystä ja epävarmuutta ihmisissä, joiden piti päästä rajan yli toiseen Pohjoismaahan työn, opiskelun, muuttamisen, perheen tai omaisuudesta huolehtimisen vuoksi.

Varmistaakseen että Pohjoismaiden asukkaat tietävät mitkä säännöt ovat voimassa, kun he matkustavat pohjoismaiseen naapurimaahan, on Info Pohjolan tärkein tehtävä pandemian aikana ollut julkaista artikkeleita norden.org-sivustolla ja tietoa ajankohtaisista säännöistä sosiaalisessa mediassa.

Haasteena Pohjoismaiden asukkaille on ollut se, että säännöt ovat toisinaan hyvin monimutkaisia, niihin tulee äkillisiä muutoksia, tieto eri viranomaisilta on ristiriitaista ja viranomaisia on ollut vaikea lähestyä ongelmatilanteissa. Usein, kun kansalaiset ovat kääntyneet viranomaisten puoleen, heille on kerrottu vain, että kaikki tiedot löytyvät verkkosivuilta ja että poliisi päättää tilanteesta rajalla.

Info Pohjola on Rajaesteneuvoston aloitteesta koonnut ongelmia, joita ihmiset ovat kohdanneet suljettujen rajojen, erilaisten rajoitusten ja erilaisten raja-alueen käsitettä koskevien tulkintojen seurauksena. Nämä ongelmat on raportoitu Rajaesteneuvoston sihteeristölle.

Rajaesteneuvoston sihteeristö on Info Pohjolan ja kolmen rajaneuvontapalvelun tietojen perusteella valmistellut maaliskuusta 2020 lähtien 21 raporttia pandemian aikana esiin tulleista haasteista. Raportit on lähetetty Pohjoismaiselle yhteistyökomitealle, pohjoismaisille yhteistyöministereille, Pohjoismaiden neuvostolle ja muille tärkeille toimijoille.

Info Pohjola on käyttänyt myös omia kanaviaan tiedottaakseen päättäjiä, toimittajia ja muita sidosryhmiä niistä seurauksista, joita Pohjoismaiden välisen vapaan liikkuvuuden rajoituksen aiheuttavat Pohjoismaissa eläville ja asuville.

Koronasta johtuvien häiriöiden käsittely Rajaesteneuvostossa

Esimerkkejä koronaan liittyvistä ongelmista, joita Info Pohjola on raportoinut vuoden 2021 aikana

Tiettyjen maahantulosääntöjen poikkeukset loivat epätasa-arvoisia tilanteita

Päivittäin Suomesta ja Ruotsista Norjaan sukkuloivat Norjan terveydenhuollon palveluksessa olevat työntekijät olivat ajoittain vapautettuja eristäytymisvaatimuksesta maahan saapuessaan, kun taas muista Pohjoismaista tulevat terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuuluneet saman vapautuksen piiriin. Tanskassa oli toisinaan erityisiä poikkeuksia Etelä-Ruotsin alueilta tuleville matkailijoille, mutta nämä poikkeukset eivät koskeneet muualta Pohjoismaista tulevia matkustajia.

Kuva: Mathias Eis / Scanpix

Maahantulokiellot koskivat rajatyöntekijöitä

Tammikuussa 2021 Norja otti käyttöön yleisen maahantulokiellon kaikille, joita ei oltu erikseen siitä vapautettu, esimerkiksi yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstö. Tämä tarkoitti sitä, että rajatyöntekijät Suomesta ja Ruotsista eivät enää olleet vapautettuja Norjan maahantulorajoituksista. Monia työntekijöitä ei voitu lomauttaa, he jäivät vaille oikeutta työttömyyskorvaukseen, ja samalla monet yritykset kärsivät työvoimapulasta.

Kuva: Nicolas Höpfner / Wikimedia Commons

Opiskelijat ja maahan muuttavat eivät saaneet poikkeuksia maahantulorajoituksiin

Useiden maiden maahantulorajoituksissa ei ajoittain ollut poikkeuksia henkilöille, jotka suunnittelivat muuttoa Pohjoismaiden välillä. Tämä merkitsi monille sitä, että he eivät päässeet uuteen asuntoon, voineet ilmoittaa itseään väestörekisteriin tai ilmoittaa lapsia päivähoitoon tai kouluun. Opiskelijoilta evättiin myös pääsy uuden tutkinnon aloittamiseen – sekä sellaisilta, jotka suunnittelivat matkustavansa päivittäin tai viikoittain maiden välillä, että sellaisilta, jotka aikoivat muuttaa maahan opiskelemaan.

Kuva: Frank Cillius / Scanpix

Erilaiset mahdollisuudet testiin pääsyyn muodostuivat ongelmaksi

Kaikki Pohjoismaat vaativat ajoittain negatiivista koronatestiä maahantulon yhteydessä. Koska testaukseen pääsyn kriteerit vaihtelivat Pohjoismaiden välillä, aiheutui tästä käytännön ongelmia monille, jotka halusivat ylittää maiden rajoja. Joissakin maissa oli rajoittamaton pääsy ilmaisiin testeihin, kun taas toisissa maissa kansalaisten piti maksaa testeistä. Myös maiden vaatimukset siitä, milloin testi tulee tehdä, aiheuttivat ongelmia, kun testitulosten odotusaika oli niin pitkä, että testi ehti vanhentua ennen matkaa.

Kuva: Bent Blomqvist / norden.org
 

 Pohjola puheenaiheena 

Info Norden järjestää tiedotustapahtumia, jotka tukevat työtä vapaan liikkuvuuden ja integroitumisen puolesta Pohjoismaissa. Nämä tapahtumat ovat muun muassa seminaareja, konferensseja, esitelmiä, tapaamisia sidosryhmien kanssa ja kohdennettua digitaalista tietoa Info Pohjolan kohderyhmille.

Koronapandemian asettamista rajoituksista ja etätyösuosituksista huolimatta Info Pohjola toteutti useita omia tapahtumia vuoden 2021 aikana:

  • Infopäivä opiskelijoille liittyen muuttamiseen, opiskeluun ja työskentelyyn Pohjoismaissa yhteistyössä Nordjobbin kanssa
  • Pohjoismaat, yhdessä yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. KATSO VIDEO 
  • Koronan vaikutus Pohjolan tulevaisuuteen yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. KATSO VIDEO 
  • Miten koronapandemia on vaikuttanut pohjoismaiseen yhteistyöhön? yhteistyössä Norden i Fokuksen kanssa. LUE LISÄÄ 
  • Coronapandemin stängde gränserna – hur gör vi nu för att bli den mest integrerade regionen i världen? yhteistyössä Norden i Fokuksen kanssa. LUE LISÄÄ 
  • Kolliderer nordisk student mobilitet i stengte grenser? yhteistyössä ANSA:n kanssa. KATSO VIDEO 

Lisäksi Info Pohjola vieraili yhdessä NAPA:n kanssa 18 paikkakunnalla Grönlannissa ja osallistui joko luennoitsijana tai näytteilleasettajana 12 tapahtumaan, kuten esimerkiksi:

  • Webbinarium Free movement in the Nordics – A true story of jobs, commuting, and dark numbers, järjestäjänä Pohjoismaiden ministerineuvosto
  • Gränsregionala forskningsfrågor, järjestäjänä Karlstadin yliopisto
  • Internationaliseringsdagarna för allmänbildande utbildning, järjestäjänä Suomen Opetushallitus

Info Pohjola Facebookissa

Info Pohjola Twitterissä

Tilaa Info Pohjolan uutiskirje

Liite 3. Info Pohjolan tiedotustapahtumat

Info Pohjola kokoaa ihmisiä yhteen

Kaikki Info Pohjolan tiedotustoiminta linkkeineen ja yhteistyökumppaneineen on listattu liitteessä, joka löytyy raportin lopusta. Tässä on jotain esimerkkejä toiminnasta vuoden aikana:

  • 6 omaa tapahtumaa
     
  • 12 muiden järjestämää tapahtumaa ja tiedotusmatkat 18 paikkakunnalle
     
  • 2 suurempaa kampanjaa sosiaalisessa mediassa
     
  • 9 909 seuraajaa Facebookissa
     
  • 1 606 seuraajaa Twitterissä
     
  • 8 artikkelia tai haastattelua lehdissä ja radiossa/nettisivuilla
     
  • 12 omaa uutiskirjettä
     
Pohjolan teltta Arendalukassa 2021
Kuva: Info Pohjola
 

Vahvaa digitaalista tietoa pohjoismaalaisille

Pandemian aikana Pohjoismaissa liikkuvilla on ollut haasteita löytää luotettavaa ja ajantasaista tietoa voimassa olevista matkustussäännöistä ja -rajoituksista. Monet hakivat tietoa sosiaalisesta mediasta ja käyttivät esimerkiksi Facebook-ryhmiä viranomaisten verkkosivujen sijaan.

Info Pohjola on siksi omilla sosiaalisen median kanavillaan ja eri Facebook-ryhmissä jatkuvasti tiedottanut, että viranomaisten sivuilta löytyvät päivitetyt ja oikeat maahantulosäännöt.

Info Pohjola esitti myös koronapandemiaan ja pohjoismaiseen yhteistyöhön keskittyvän lyhyiden videoiden sarjan, jossa pohjoismaiset poliitikot ja virkamiehet kertoivat näkemyksiään siitä, mitä voimme oppia pandemiasta tulevaa pohjoismaista yhteistyötä varten.

Lisäksi Info Pohjola tiedotti sidosryhmiään vapaan liikkuvuuden rajoituksiin liittyvistä haasteista digitaalisten uutiskirjeiden avulla.

Näiden lisäksi Info Pohjola on Facebook-kampanjallaan #nordichumans antanut puheenvuoron tavallisille ja epätavallisille ihmisille, jotka ovat saaneet jakaa kokemuksiaan arjestaan ​​Pohjoismaissa.

Info Pohjola teki yhteenvedon Pohjoismaiden koronapasseista, joka nousi puheenaiheeksi Ekotissa Sveriges Radiossa. Hufvudstadsbladet haastatteli Info Pohjolaa Pohjoismaiden neuvoston työstä vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi Pohjolassa. Foreningen Nordenin ja Pohjola-Nordenin lehdet julkaisivat useamman artikkelin niistä ongelmista, joita Info Pohjola raportoi ihmisten kohdanneen pandemian aikana.

Info Pohjola Facebookissa

Info Pohjola Twitterissä

Info Pohjolan kampanja #nordichumans

Info Pohjolan kampanja Koronapandemia ja pohjoismainen yhteistyö

Liite 3. Info Pohjolan tiedotustapahtumat

 

Koronapandemia ja pohjoismainen yhteistyö -kampanjassa Info Pohjola kysyy pohjoismaisilta poliitikoilta ja viranomaisilta koronasta ja siitä, mitä voimme oppia pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuuden kannalta.
Vasemmalla: Islannin silloinen ulkoministeri Guðlaugur Þór Þórðarson.
Kuva: Magnus Fröderberg / norden.org
Oikealla: Ruotsin silloinen valtionepidemiologi Anders Tegnell, Ruotsin kansanterveysvirasto.
Kuva: Hessica Gow / Scanpix

#nordichumans -kampanjassa Info Pohjola antaa puheenvuoron tavallisille ja epätavallisille ihmisille Pohjolassa.
Kuvat vasemmalla: Tarjei Krogh ja @suppekokken
Kuvat oikealla: Liz Lindvall ja Caroline Aflalo

Info Pohjola Villads Villadsenin Efterskolessa Qasigiannguitissa, Grönlannissa.
Kuva: Info Pohjola

Info Pohjolan uutiskirje

 

Osaamista kasvattavaa yhteistyötä

 

Info Pohjola tiedottaa asiaankuuluvia viranomaisia ja päättäjiä olemassa olevista ongelmista, pitää itsensä ajan tasalla uusista säännöistä, joita on otettu tai otetaan käyttöön kansallisella, pohjoismaisella tai eurooppalaisella tasolla, ja varmistaa tarvittaessa luotettavan tiedon saannin viranomaisilta. Lisäksi Info Pohjola on aktiivinen kumppani erilaisissa yhteistyöprojekteissa sille tärkeiden toimijoiden kanssa. Info Pohjolan tavoite on kasvattaa eri toimijoiden osaamista ja tietämystä liikkuvuudesta Pohjolassa.

Re-start Competence Mobility

Achieving the smoothest cross-border mobility and daily life through digitalization

Nordisk eTax

Koulutusalan pohjoismaisen sopimukset ja tukiohjelmat

Liite 4. Info Pohjolan verkosto

Esimerkkejä yksittäisistä verkostoista tai yhteistyöprojekteista eri sektoreilla

Sosiaaliturva

Pohjoismaisten sosiaaliturvakysymysten toimitusryhmä (Redaktionsgruppen för nordiska socialförsäkringsfrågor) on pohjoismaisten sosiaaliturvaviranomaisten kanssa tehtävää virallistettua yhteistyötä, jonka tarkoituksena on varmistaa Info Pohjolan sosiaaliturvaa koskevien tekstien laatu norden.orgissa ja tiedottaa Info Pohjolaa muutoksista, kun uusia lakeja tai asetuksia astuu voimaan. Viranomaisten jäsenet toimivat laitostensa yhteyshenkilöinä sosiaaliturvakysymyksissä.

Vuosien 2020–2021 aikana toimitusryhmä on luonut artikkelit elatusavusta, tuesta apuvälineiden hankintaan, toimeentulotuesta sekä sovellettavan lainsäädännön valinnasta Pohjoismaissa. Lisäksi ryhmälle on valmisteltu uusi mandaatti vuosille 2022–2024.

Kuva: Eiríkur Bjørnsson / Norden.org

Verotus

Info Pohjola tekee yhteistyötä Nordisk eTaxin kanssa, joka on tiedotusportaali verotuksesta henkilöille, jotka asuvat yhdessä Pohjoismaassa ja joilla on tuloja tai varoja toisessa Pohjoismaassa. Portaalin uudistuessa Info Norden antoi palautetta portaalista ja nosti esiin, että Pohjoismaiden asukkaiden olisi tärkeää saada vastaukset rajat ylittäviin verokysymyksiin omalla äidinkielellään.

Kuva: Søren E. Alwan / Scanpix

Koulutus

Info Pohjola tekee yhteistyötä Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristön osaamisen ja hyvinvoinnin osaston kanssa vahvistaakseen sekä opiskelijoille että opinto-ohjaajille suunnattua tietoa koulutuksesta Pohjoismaissa. Vuonna 2021 Info Pohjola julkaisi yhteistyössä osaston kanssa artikkelin liittyen koulutuksiin ja pohjoismaisiin koulutusalan sopimuksiin. Info Pohjola myös valmisteli esityksen koulutusmahdollisuuksia Pohjoismaissa ja pyrki vahvistamaan Info Pohjolan tarjoamaa tietoa koulutuksista norden.orgissa.

Kuva: Jacob Boserup / CBS

Työvoiman liikkuvuus

Info Pohjola on osa Nordregion johtamaa referenssiryhmää Re-start Competence Mobility -projektissa, joka on osa Pohjoismaiden alueministerien yhteistyöohjelmaa Nordic Thematic Group for Green, Innovative and Resilient Regions. Tavoitteena on lisätä tietämystä työvoiman liikkuvuudesta Pohjoismaissa ja keskittyä rajat ylittävään työvoiman liikkuvuuteen, kuten päivittäiseen ja viikoittaiseen sukkulointiin, pääkaupunkien välillä sukkulointiin sekä työn perässä muuttamiseen.

Kuva: DSB.dk

Digitalisaatio

Digi- ja väestötietoviraston sekä Suomen oikeusministeriön koordinoima Achieving the smoothest cross-border mobility and daily life through digitalization -hanke oli yksi Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskauden 2021 lippulaivahankkeista. Yksi hankkeen tavoitteista oli selvittää mahdollisuuksia Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköisten säädöskokoelmien monipuoliselle ja yksinkertaiselle käytölle. Info Pohjola osallistui selvitykseen, workshopiin sekä seuraavan vaiheen suunnitteluun vuosina 2022–2023.

Kuva: Colourbox.com
 

Bilag 1. Besøg på Info Nordens websider

Statistikken er baseret på tal fra Google Analytics. Bemærk at tallene for 2019 er ekstraordinært lave på fordi Info Nordens websider lå på et midlertidigt subdomæne mellem efteråret 2018 og foråret 2019. Dette påvirkede synligheden i søgemaskiner – og dermed også besøgstallene – negativt.

Tabel 1. Besøg

Besøg fra: *)201920202021Ændring fra 2020 til 2021
Danmark58573199 013223 852+ 12,5 %
Finland38296111 175145 206+ 30,6 %
Færøerne2 3635 0386 266+24,4 %
Grønland1 2255 34810 232+91,3 %
Island9 37716 70924 520+46,7 %
Norge59089127 396232 921+82,2 %
Sverige88567271 281376 593+38,8 %
Åland1 0892 7332 490-8,9 %
Ikke-nordiske lande43099349 569414 675+18,2 %
I alt301 7681 088 2621 436 755+32,0 %
*) Tallene for Åland og Finland er beregnet således, at besøg fra Mariehamn, som i Google Analytics er registreret som besøg fra Finland, er blevet lagt til antallet af besøg fra Åland og fratrukket antallet af besøg fra Finland.

Tabel 2. Sidevisninger

Antal sidevisninger: *)201920202021Ændring fra 2020 til 2021
Danmark140 390341 191362 346+6,2 %
Finland96 628209 053240 005+14,8 %
Færøerne5 26910 87411 411+4,9 %
Grønland3 71710 28317 710+72,2 %
Island32 90039 12256 014+43,2 %
Norge122 971283 676365 141+28,7 %
Sverige175 560467 539591 755+27,6 %
Åland6 42245874 286-6,6 %
Ikke-nordiske lande90 551449 446591 755+31,7 %
I alt674 4081 815 7712 245 040+23,6%

Tabel 3. Andel sidevisninger på sider om de enkelte lande

Andel sidevisninger på sider om:2021
Danmark17,4 %
Finland7,6 %
Færøerne5,2 %
Grønland7,2 %
Island5,1 %
Norge31,9 %
Sverige22,2 %
Åland3,5 %
I alt100 %

Tabel 4. Sidevisninger per besøg

Sidevisninger per besøg fra brugere i:201920202021
Danmark2,51,71,6
Finland2,61,91,7
Færøerne2,12,21,8
Grønland3,01,91,7
Island3,62,32,3
Norge2,02,21,6
Sverige2,01,71,6
Åland2,91,71,7
Ikke-nordiske lande1,91,31,4
I alt2,21,71,6

Tabel 5. Gennemsnitlig varighed per besøg

Besøgsvarighed i minutter fra brugere i:201920202021
Danmark2:331:351:36
Finland3:031:581:44
Færøerne2:011:471:34
Grønland3:191:421:29
Island3:392:382:35
Norge2:101:541:42
Sverige1:561:361:36
Åland2:231:311:31
Gennemsnit af alle besøg2:181:441:34

Tabel 6. Trafikkilder

Antal besøg som kommer via:201920202021Ændring fra 2020 til 2021
Organisk søgning232 807738 8641 153 335+56,1 %
   Heraf Google230 075723 2331 119 482+54,8 %
Google ads1993 483143 326+53,3 %
Andre websites (bortset fra sociale medier)15 22027 60524 050-12,9 %
Sociale medier5 45510 34213 101+26,7 %
   Heraf Facebook4 4668 613 8 566-0,5 %
Direkte trafik15 295217 79197 279-55,3 %
Andet6177239+35,0 %

Tabel 7. Trafikkilder, andele

Antal besøg som kommer via:201920202021
Organisk søgning86,6 %67,9 %80,3 %
   Googles andel af organiske søgninger98,8 %97,9 %97,1 %
Google ads0,0 %8,6 %10 %
Andre websites (bortset fra sociale medier)5,7 %2,5 %1,7 %
Sociale medier2,0 %1 %0,9 %
   Facebooks andel af besøg fra sociale medier81,9 %83,2 %65,4 %
Direkte trafik5,7 %20,0 %6,8 %
Andet0,0 %0,0 %0,0 %

Tabel 8. Trafik efter platform

Platform201920202021Ændring fra 2020 til 2021
Computer128 233520 334592 580+13,9 %
Mobiltelefon161 242528 356802 440 +51,9 %
Tablet19 99139 57241 735+5,5 %
Andel af besøg fra mobiltelefoner og tablets58,6 %52,2 %58,8 %

Tabel 9. Mest viste websider

Her er de 75 mest læste artikler på Info Nordens websider på tværs af alle lande. Alle oversættelser af hver tekst er regnet med. På listen vises artiklernes titler på originalsproget. Titler på finsk og islandsk vises både på originalsproget og på dansk. I parentes ses placeringen på listen i 2020.
 
1. Information om corona-pandemien i Norden (1)
2. Dansk statsborgerskab (3)
3. Bolig i Norge (4)
4. Tollregler i Norge (2)
5. Svenskt medborgarskap (29)
6. Reise med hund eller katt til Norge (7)
7. Norsk identitetsnummer (8)
8. Bolig på Færøerne (6)
9. Jobsøgning i Grønland (5)
10. Flytte eller reise til Svalbard (9)
11. Svensk allmän pension (11)
12. Rejse med hund eller kat til Danmark (33)
13. Det norske pensjonssystemet (13)
14. Flytte til Norge (NY)
15. Bolig i Danmark (14)
16. Jobbe som sykepleier i Norge (12)
17. Norsk statsborgerskap (10)
18. Norske foreldrepenger (21)
19. Jobsøgning på Færøerne (18)
20. Bolig i Grønland (25)
21. Bostad på Åland (17)
22. Folkbokföring i Sverige (35)
23. Flytte til Danmark (47)
24. Flytta till Sverige (20)
25. Betygsskalan i det svenska utbildningssystemet (15)
26. Norsk alderspensjon (27)
27. Jobbsøking i Norge (28)
28. Bostad i Sverige (34)
29. Arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige (40)
30. Matkustaminen koiran tai kissan kanssa Suomeen (Rejse med hund eller kat til Finland) (41)
31. Folkeregistrering i Norge (22)
32. Bank i Sverige (23)
33. Dansk alderspension (38)
34. Dansk skat (45)
35. Tullbestämmelser i Sverige (51)
36. Toldregler i Danmark (32)
37. Bil i Norge (24)
38. Resa med hund eller katt till Sverige (67)
39. Folkeregistrering i Danmark (30)
40. Rett til helsetjenester i Norge (19)
41. Arbejds- og opholdstilladelse i Grønland (42)
42. Arbeids- og oppholdstillatelse i Norge (26)
43. Svensk föräldrapenning (55)
44. Skatt i Norge (44)
45. Íslenskur ríkisborgararéttur (Islandsk statsborgerskab) (NY)
46. Flytte til Grønland (NY)
47. Underhållsbidrag och underhållsstöd i Sverige (NY)
48. Svensk arbetslöshetsersättning (16)
49. Bil i Sverige (56)
50. Førerkort i Norge (43)
51. Dødsfall og arv i Norge (31)
52. Húsnæði á Íslandi (Bolig i Island) (39)
53. Körkort i Sverige (63)
54. Karakterskalaen i det danske uddannelsessystem (37)
55. Työnhaku Suomessa (Jobsøgning i Finland) (NY)
56. Atvinnuleit á Íslandi (Jobsøgning i Island) (49)
57. Det danske pensionssystem (69)
58. Ret til sundhedsydelser i Danmark (48)
59. Dansk uddannelsesstøtte (70)
60. Bostadsbidrag och bostadstillägg i Sverige (72)
61. Graviditet och förlossning i Sverige (NY)
62. Det svenska pensionssystemet (60)
63. Graviditetog fødseli Norge (54)
64. Muutto Suomeen (Flytte til Finland) (NY)
65. Ferðast með hunda og ketti til Íslands (Rejse med hunde eller katte til Island) (NY)
66. Danske barselsdagpenge (59)
67. Fagforeninger i Norge (46)
68. Norsk utdanningsstøtte (68)
69. Stemmerett i Norge (NY)
70. Bank i Norge (66)
71. Norske dagpenger ved arbeidsledighet (36)
72. Stemmeret i Danmark (50)
73. Høyere utdanning og fagskoleutdanning i Norge (65)
74. Gymnasieutbildning i Sverige (61)
75. Sök jobb i Sverige (NY)

Tabel 10. Mest viste websider efter emne

Her er de 20 emner som Info Nordens brugere oftest har søgt information om på tværs af lande. 
 
1. Bolig
2. Statsborgerskab 
3. Rejse med hund eller kat
4. Jobsøgning 
5. Toldregler
6. Flytte til
7. Alderspension
8. Information om Corona 
9. Folkeregistrering
10. Arbejds- og opholdstilladelse 
11. Pensionssystem
12. Skat
13. Barselsdagpenge
14. Bil
15. Personnummer 
16. Karakterskala 
17. Bankkonto
18. Arbejdsløshedsdagpenge
19. Ret til sundhedsydelser
20. Kørekort
 

Bilag 2. Henvendelser til Info Norden

Alle henvendelser til Info Norden registreres i databasen Nordsvar. Statistikken er trukket herfra.

Tabel 11. Henvendelser til Info Norden efter kontor

De fleste brugere anvender spørgeformularen på Info Nordens websider til at stille spørgsmål. I spørgeformularen kan brugerne vælge hvilket sprog de ønsker svar på. Dette valg afgør hvilket Info Norden-kontor der modtager spørgsmålet. Henvendelser der ønskes besvaret på dansk, bliver sendt til Info Norden i Danmark og så videre. Henvendelser på engelsk besvares af Info Norden i det land som de handler om. Info Norden i Grønland blev etableret i 2015.

DanmarkFinlandFærøerneGrønlandIslandNorgeSverigeÅlandI alt
202190458622217127610051759955 018
20208333541311271659591328563 953
20193942088978103369567361 837
2018335241248162344512331 659
20175843517229269507689592 560
20166204003429232430737662 548
2015642424337311442783402 682
201462947086346500775362 842
201373845442576528920603 318
2012880587567266101 084443 987

Tabel 12. Henvendelser per webbesøg

ÅrHenvendelser per 1 000 besøg
20213,5
20203,6
20196,0
20183,0
20172,6

Tabel 13. Antal henvendelser fordelt på emne

Bemærk at en henvendelse ofte handler om mindst to forskellige lande. Summen af tallene i hver kolonne vil derfor være større end summen af alle henvendelser per år i tabel 9.

Emne201920202021Ændring fra 2020 til 2021
Arbejde i flere lande132142+100,0%
Arbejde, jobsøgning og dagpenge345513698+36,1%
Bolig109200212+6,0%
Erhverv/virksomhed90123148+20,3%
Familie (fx børnebidrag, dødsfald og arv)112224186-17,0%
Flytning141342463+35,4%
Folkeregistrering, legitimation og personnummer258448557+24,3%
Forbruger (fx bank og forsikring)56127195+53,5%
Grænsegænger/pendler234375+74,4%
Ikke-nordiske borgere166398941+136,4%
Kriser i samfundet (henvendelser om covid-19)-375312-16,8%
Køretøj79155214+38,1%
Nordisk samarbejde374758+23,4%
Nordiske støtteordninger312631+19,2%
Rejse med dyr, planter og fødevarer64111184+65,8%
Samfund (fx statsborgerskab og stemmeret)164489575+17,6%
Skole og uddannelse216405504+24,4%
Social sikring (alle typer af sociale ydelser)322749849+13,4%
Sundhed, sygdom og særlige behov100197204+3,6%
Told og skat257394465+18,0%
Øvrigt743487+155,9%

Tabel 14. Andel henvendelser fordelt på emne

Bemærk at en henvendelse ofte handler om mindst to forskellige emner. Summen af tallene i hver kolonne vil derfor være over 100 %.

Emne201920202021
Arbejde i flere lande0,7%0,5%0,8%
Arbejde, jobsøgning og dagpenge18,7%13,0%13,9%
Bolig5,9%5,1%4,2%
Erhverv/virksomhed4,9%3,1%2,9%
Familie (fx børnebidrag, dødsfald og arv)6,1%5,7%3,7%
Flytning7,6%8,7%9,2%
Folkeregistrering, legitimation og personnummer14,0%11,3%11,1%
Forbruger (fx bank og forsikring)3,0%3,2%3,9%
Grænsegænger/pendler1,2%1,1%1,5%
Ikke-nordiske borgere9,0%10,1%18,8%
Kriser i samfundet (henvendelser om covid-19)0,0%9,5%6,2%
Køretøj4,3%3,9%4,3%
Nordisk samarbejde2,0%1,2%1,2%
Nordiske støtteordninger1,7%0,7%0,6%
Rejse med dyr, planter og fødevarer3,5%2,8%3,7%
Samfund (fx statsborgerskab og stemmeret)8,9%12,4%11,5%
Skole og uddannelse11,7%10,2%10,0%
Social sikring (alle typer af sociale ydelser)17,5%18,9%16,9%
Sundhed, sygdom og særlige behov5,4%5,0%4,1%
Told og skat13,9%10,0%9,3%
Øvrigt4,0%0,9%1,7%

Tabel 15. Antal henvendelser om de enkelte lande

Bemærk at en henvendelse ofte handler om mindst to forskellige lande. Summen af tallene i hver kolonne vil derfor være større end summen af alle henvendelser per år i tabel 9. Tallet under ”andre” i kolonnen længst til højre dækker over ”EU og EØS” samt ”Andet”. Vi har ikke før 2019 haft mulighed for at registrere om henvendelser har handlet om lande uden for Norden.

DanmarkFinlandFærøerneGrønlandIslandNorgeSverigeÅlandAndre
2021141166331725942317661616150365
202012054641791922321485127098237
20196442391411181496516206661
2018560158413212464863450-
20178862821086321994491291-

Tabel 16. Andel henvendelser om de enkelte lande

Bemærk at en henvendelse ofte handler om mindst to forskellige lande. Summen af tallene i hver kolonne vil derfor være over 100%.

Andel henvendelser om201920202021
Danmark34,9 %30,6 %28,1 %
Finland13,0 %11,8 %13,2 %
Færøerne7,6 %4,5 %6,3 %
Grønland6,4 %4,9 %5,2 %
Island8,1 %5,9 %8,4 %
Norge35,3 %37,7 %35,2 %
Sverige33,6 %32,2 %32,2 %
Åland3,6 %2,5 %3,0 %
EU/EØS1,7 %2,8 %2,9 %
Andre1,6 %3,2 %4,3 %

Tabel 17. Andel henvendelser efter sprog

Platform201920202021
Dansk20,7 %19,3 %16,0%
Finsk9,6 %7,5 %7,4%
Færøsk0,0 %0,2 %0,2%
Grønlandsk0,1 %0,0 %0,1%
Islandsk5,2 %3,2 %3,6%
Norsk17,8 %20,5 %18,0%
Svensk30,4 %32,0 %27,7%
Engelsk16,2 %17,6 %27,0%

Tabel 18. Andel henvendelser efter ankomstmetode

Platform201920202021
Webformular78,0 %87,2 %88,2%
Telefon14,3 %9,2 %5,1%
E-mail6,8 %3,6 %6,6%
Sociale medier0,3 %0,2 %0,1%
Brev0,6 %0,1 %0,0%
Besøg0,1 %0,0 %0,0%
 

Bilag 3. Info Nordens informationsaktiviteter

Info Norden bidrar med informationsaktiviteter som stöder arbetet för fri mobilitet i Norden. Informationsaktiviteter kan bland annat vara seminarier, konferenser, presentationer, möten med intressenter eller målinriktad digital information till Info Nordens målgrupper. 

Info Nordens egna seminarier och arrangemang

TemaLinkArrangörPlatsDatumAntal deltagare
Informationsdag för studerande om Info Norden och NordjobbInfo Norden och Nordjobb ÅlandÅland, Ålands Gymnasium i Mariehamn10/260
Norden, tillsammans Se video

Info Norden och Pohjola-NordenWebbinarium23/330
Corona och Nordens framtid Se video

Info Norden och Pohjola-NordenWebbinarium24/350
“Hur har covid-19-pandemin påverkat det nordiska samarbetet?” Læs mere Info Norden og Norden i FokusSverige, Stockholm (online)6/7111
Coronapandemin stängde gränserna - hur gör vi nu för att bli den mest integrerade regionen i världen? Læs mere Info Norden och Norden i FokusFinland, Helsingfors och online12/772
Kolliderer nordisk studentmobilitet i stengte grenser? Læs mere Info Norden och ANSANorge, Arendal19/830

Informationsaktiviteter där Info Norden bidragit som föreläsare, utställare eller liknande

TemaLinkArrangörPlatsDatumAntal deltagare/visningar
Pohjola-Nordens rådgivningskommittéPohjola-NordenOnline19/114
Presentation “Legal status of microdata sharing in the Nordics?” på webbinariet “Free movement in the Nordics - A true story of jobs, commuting, and dark numbers” Læs mere

Nordisk MinisterrådWebbinarium25/2160
Indlæg på “Covid-19 sætter tilliden og mobiliteten under pres” Læs mere Norden i FokusWebbinarium23/33 400
Oplæg på webinar for studerende på Helsinki Universitet om Info Norden, Grønland og mobilitetHelsinki UniversitetWebbinarium19/415
Pohjola-Nordens rådgivningskommittéPohjola-NordenOnline26/420
Informationsrejse, 5 byer i Diskobugten: Ilulissat, Qasigiannguit, Aasiaat, Qeqertarsuaq, KangaatsiaqLæs mere NAPAGrönland3-18/6227
Presentasjon av Info Norden og møte med det nordiske teamet i Internasjonal avdeling, StortingetForeningen Norden i NorgeNorge, Oslo4/67
Pohjola-Nordens rådgivningskommittéPohjola-NordenOnline7/615
Informationsrejse, 13 byer og bygder i Nordgrønland, herunder Ilulissat, Upernavik, Uummannaq og KullorsuaqSe videoNAPAGrønland24/8-8/9178
Pohjola-Nordens rådgivningskommittéPohjola-NordenOnline30/825
Föredrag "Det åbne Norden og de lukkede grænser – landenes indrejserestriktioner fik konsekvenser for nordboerne" på webbinariet Gränsregionala forskningsfrågorLæs mere Karlstad UniversitetWebbinarium7/1025
Föredrag om Info Norden till Sveriges socialdemokrater, S-gruppen i Nordiska rådetÅlands Socialdemokrater, lagtingsgruppenÅland, Mariehamn15/1020
Presentasjon av Info Norden for Foreningen Nordens landsstyre i NorgeForeningen Norden i NorgeNorge, Oslo26/1020
Præsentation af Info Norden, formål og resultater, for NAPAs bestyrelse samt medarbejdereNAPAGrönland, Nuuk27/1010
Præsentation af Info Nordens arbejde på egen stand på session 2021 på ChristiansborgNordiska rådetDanmark, Köpenhamn1-4/11ca 1 000
Presentation av Info Norden på Islands Universitets internationella dagIslands UniversitetIsland, Reykjavik4/11150-200
Presentation av Info Norden på Internationaliserings-dagarna för allmänbildande utbildningLæs mere Utbildningsstyrelsen Finland, Vasa11-12/11220
Presentasjon av tema Info Norden ønsker å jobbe med i 2021Nordiska ministerrådetDanmark, Köpenhamn17/1160
Pohjola-Nordens rådgivningskommittéPohjola-NordenOnline22/1118

Informationsaktiviteter online och annat

TemaLinkArrangör/avsändareTyp av informationDatumAntal mottagare
“Coronatidens vi och de”. En artikel på finska och svenska i Pohjola-Nordens tidning. Læs merePohjola-NordenArtikel1/37 500
“Norge öppnar gränsen för gränspendlare från Finland och Sverige”. Info Nordens nyhedsbrev på skandinaviska, finska ock isländska.Læs mereInfo Norden Nyhetsbrev1/323/3
”Udfordringer for mobile nordboer under pandemien”. Info Nordens nyhedsbrev til interessenter i Sverige Læs mereInfo NordenNyhetsbrev15/3500
“Info Nordens årsrapport 2020 er udkommet”. Info Nordens nyhedsbrev på skandinaviska, finska och isländska. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev26/3515
”Sådan påvirkede pandemien folk i Norden i 2020”. Info Nordens nyhedsbrev til interessenter i Sverige. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev26/3500
“Hva ville folk i Norden vite noe om i 2020?” Info Nordens nyhetsbrev til interessenter i Norge. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev26/332
“Liikkuvuus Pohjoismaissavuonna 2020: Mitäihmisethalusivattietää, ja mistätietolöytyi?” Info Nordens nyhetsbrev på finska. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev6/4163
“Et rekordår for webbesøg og henvendelser”. Nyhedsbrev til Info Nordens interessenter i Danmark.Læs mereInfo NordenNyhetsbrev9/460
Nordiska rådet tar upp den inskränkta rörelsefriheten i Norden – "Sverige valde en annan linje och därför gick det inte att koordinera mer". En intervju på Hufvudstadsbladet. Læs mereHufvudstads-bladetArtikel13/4Läsarantal ca 71 000
“Rekordår for informasjonstjenesten Info Norden”. Nyhetssak på Foreningen Norden. Læs mereForeningen Norden i NorgeArtikel16/45 500
“Vaccinationspas i Norden og EU”. Info Nordens nyhedsbrev til interessenter i Sverige. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev19/4500
“Skillnader i hur nordiska länder arbetar med vaccinpass”. Sveriges Radio refererede til Info Nordens sammenstilling om vaccinepas i Ekot. Læs mereSveriges RadioRadio20/4Över
460 000
lyssningar / vecka
“Meg og min jobb”. Sak til Kommunikasjonsforeningens medlemsmagasin.Kommunikasjons-foreningen NorgeArtikel3/54 000
“(Litt) enklere for nordiske hytteeiere i Sverige”. Info Norden intervjuet i sak om samordningsnummer og hytteeiere i Sverige.Læs mereForeningen Norden i NorgeArtikel20/55 500
“Udlændinge der ejer fritidshus i Sverige kan fra i dag selv ansøge om svensk samordningsnummer”. Info Nordens nyhedsbrev på skandinaviska, finska och isländska. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev18/6515
“Skal du reise i Norden, her finner du koronainformasjon”. Nyhetssak på Foreningen Norden.Læs mereForeningen Norden i NorgeArtikel30/65 500
“Info Norden är med på följande nordiska sommararenor. Välkommen att följa med!” Info Nordens nyhedsbrev på skandinaviska, finska och isländska. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev5/7515
Kampanj “Coronapandemin och det nordiska samarbetet”. Videoer på Facebook og Twitter.Læs mereInfo NordenSociala medier29/10 - 4/11Facebook:
3 300. Twitter 5 600
Kampanj #nordichumans på Facebook.Læs mereInfo NordenSociala medier29/10 - 4/119 700
”Hur stärker vi det nordiska samarbetet efter coronakrisen?”Info Nordens nyhedsbrev til interessenter i Sverige. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev1/11500
“Har du spørsmål om Norden?”. Nyhetssak på Foreningen Norden.Læs mereForeningen Norden i NorgeArtikel16/115 500
“Digitale nomader og Norden”. Info Nordens nyhedsbrev til interessenter i Sverige. Læs mereInfo NordenNyhetsbrev20/12500
 

Bilag 4. Info Nordens netværk

Info Nordens netværk sikrer løbende videns- og erfaringsudveksling på det nordiske mobilitetsområde. Info Nordens kontakt med myndigheder og interessenter skal sikre at Info Norden kan give korrekt information til brugerne, at Info Norden kan indrapportere grænsehindringer til Nordisk Ministerråd og at myndighederne får kendskab til Info Norden for at kunne henvise brugere til os når det er relevant.
 
 

Politikere

  • Danmarks delegation og sekretariat i Nordisk Råd
  • Finlands delegation og sekretariat i Nordisk råd
  • Færøernes delegation i Nordisk Råd
  • Grønlands delegation i Nordisk Råd
  • Grønlands delegation i Vestnordisk Råd
  • Islands delegation og sekretariat i Nordisk Råd
  • Norges delegation og sekretariat i Nordisk Råd
  • Sveriges delegation og sekretariat i Nordisk Råd
  • Ålands delegation i Nordisk Råd
  • Den Konservative Gruppe i Nordisk Råd
  • Midtergruppen i Nordisk råd
  • Nordisk Frihed i Nordisk Råd
  • Nordisk Grønt Venstre i Nordisk Råd
  • Den Socialdemokratiske Gruppe i Nordisk Råd
  • Ungdommens Nordiske Råd 
 

Ministerier/departementer

  • Arbets- och näringsministeriet. Finland
  • Arbetsmarknadsdepartementet. Sverige
  • Beskæftigelsesministeriet. Danmark
  • Finansdepartementet. Sverige
  • Finansministeriet. Finland
  • Justitieministeriet. Finland
  • Kunnskapsdepartementet. Norge 
  • Løgmansskrivstovan. Færøerne
  • Mennta- og menningarmálaráðuneytið. Island
  • Näringsdepartementet. Sverige
  • Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender. Grønland
  • Naalakkersuisoq for Sundhed. Grønland
  • Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke. Grønland
  • Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender. Grønland
  • Social- och hälsovårdsministeriet. Finland
  • Socialdepartementet. Sverige
  • Statsrådets kansli. Finland
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet. Danmark
  • Udenrigsministeriet. Danmark
  • Udlændinge- og Integrationsministeriet. Danmark
  • Undervisnings- och kulturministeriet. Finland
  • Utanríkisráðuneytið. Island
  • Utenriksdepartementet. Norge
  • Utrikesdepartementet. Sverige
  • Utrikesministeriet. Finland 
  • Uttanríkis- og mentamálaráðið. Færøerne
  • Ålands landskapsregering. Åland 
     

Nationale myndigheder

  • Almannaverkið. Færøerne
  • ALS. Færøerne
  • AMS. Åland
  • Arbeidstilsynet. Norge
  • Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP). Danmark
  • Arbets- och näringstjänsterna (TE-tjänsterna). Finland
  • Arbetsförmedlingen. Sverige
  • Barne- ungdoms- og familiedirektoratet. Norge
  • Centrala studiestödsnämnden. Sverige
  • Cpr-kontoret. Danmark
  • Digitaliseringsdirektoratet. Norge
  • Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Norge
  • Familieretshuset. Danmark
  • Finansinspektionen. Sverige
  • Finanstilsynet. Danmark
  • Folkpensionsanstalten (KELA/FPA). Finland och Åland
  • Fordonsmyndigheten. Åland
  • Fæðingarorlofssjóður. Island
  • Færdselsstyrelsen. Danmark
  • Försäkringskassan. Sverige
  • Grønlands Politi. Grønland
  • Heilsutrygd. Færøerne
  • Helsedirektoratet. Norge
  • HelseNorge. Norge
  • Helseøkonomiforvaltningen (HELFO). Norge
  • Husbanken. Norge  
  • IAF. Sverige
  • Konsumentverket. Sverige
  • Kronofogden. Sverige
  • Läkemedelsverket. Sverige
  • Majoriaq. Grønland
  • Migrationsverket. Sverige
  • Miljøstyrelsen. Danmark
  • MIO. Grønland
  • Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Finland. 
  • NAV. Norge
  • NOKUT. Norge
  • Pensionsmyndigheten. Sverige
  • Pensionsskyddscentralen. Finland
  • Politiet. Danmark
  • Ríkisskattstjóri (RSK). Island
  • Skattedirektoratet. Norge 
  • Skatteetaten. Norge
  • Skatteförvaltningen. Finland och Åland 
  • Skattestyrelsen. Danmark 
  • Skattestyrelsen. Grønland
  • Skatteverket. Sverige 
  • Skolverket. Sverige
  • Statens lånekasse for utdanning. Norge
  • Statens Vegvesen. Norge
  • Statistikcentralen. Finland
  • Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Danmark
  • Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Danmark
  • Styrelsen for Patientsikkerhed. Danmark
  • Sullissivik. Grønland
  • Sundhedsstyrelsen. Danmark
  • TAKS. Færøerne 
  • Þjóðskrá. Island
  • Tilioq. Grønland
  • Toldstyrelsen. Danmark
  • Tolletaten. Norge
  • Transportstyrelsen. Sverige
  • Tryggingastofnun. Island
  • Tullen. Finland 
  • Udbetaling Danmark. Danmark
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet. Danmark
  • Umhvørvisstovan - Landsfólkayvirlitið. Færøerne
  • Universitetets- och högskolarådet. Sverige
  • Universitets- og høgskolerådet. Norge 
  • Utbildningsstyrelsen. Finland
  • Utdanningsdirektoratet. Norge 
  • Útlendingastofnun, Ísland
  • Útlendingastovan. Færøerne
  • Utlendingsdirektoratet (UDI). Norge 
  • Valgdirektoratet. Norge
  • Valmyndigheten. Sverige
  • Vinnumálastofnun. Island
  • Ålands Polismyndighet. Åland
  • Ålands tullkontor. Åland
 

Grænsekomiteer og grænseråd 

  • Greater Copenhagen and Skåne committee
  • Hedmark-Dalarna
  • Kvarkenrådet
  • Nordkalottrådet
  • Mittnordenkommittén
  • MittSkandia
  • Skärgårdssamarbetet
  • Svinesundskommittén
  • Tornedalsrådet
  • Värmland-Östfold

 

Informationstjenester

  • Bo på Åland - Åland Living. Åland
  • Farabara, Rannís. Island
  • Grensetjänsten Norge-Sverige. Norge, Sverige
  • Kompassen, informationskontor för inflyttade från utomnordiska länder. Åland
  • Norden i Fokus. Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island
  • Nordisk eTax
  • Nordkalottens gränstjänst. Finland, Norge, Sverige 
  • Nordplus informationspunkt i Grønland. Grønland
  • SOLVIT. Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige
  • Ung.no. Norge
  • ØresundDirekt. Danmark, Sverige
 

Ambassader og repræsentationer

Danmark

  • Finlands ambassade i København
  • Færøernes repræsentation i København
  • Grønlands repræsentation i København
  • Islands ambassade i København
  • Norges ambassade i København
  • Sveriges ambassade i København

Finland

  • Danmarks ambassade i Helsingfors
  • Islands ambassade i Helsingfors
  • Norges ambassade i Helsingfors
  • Sveriges ambassade i Helsingfors

Färöarna

  • Danmarks Rigsombudsmand på Færøerne

Grønland

  • Danmarks Rigsombudsmand i Grønland
  • Finlands honorære konsul i Nuuk
  • Islands generalkonsulat i Nuuk
  • Norges honorære generalkonsul i Nuuk
  • Sveriges honorærkonsul i Nuuk
Island
  • Danmarks ambassade i Reykjavik
  • Finlands ambassade i Reykjavik
  • Færøernes repræsentation i Reykjavik
  • Grønlands repræsentation i Reykjavik
  • Norges ambassade i Reykjavik
  • Sveriges ambassade i Reykjavik
Norge
  • Danmarks ambassade i Oslo
  • Finlands ambassade i Oslo
  • Islands ambassade i Oslo
  • Sveriges ambassade i Oslo
Sverige
  • Danmarks ambassade i Stockholm
  • Finlands ambassade i Stockholm
  • Islands ambassade i Stockholm
  • Norges ambassade i Stockholm
Åland
  • Islands honorärkonsul på Åland
  • Sveriges generalkonsulat på Åland
     

Nordiske institutioner og organisationer

  • Foreningen Norden. Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland 
  • Foreningerne Nordens Forbund (FNF)
  • Grænsehindringsrådet
  • Gränshinderrådets referensgrupp på Åland. Åland
  • NIKK
  • NIVA
  • Norden i Skolen. Danmark
  • Nordens Fackliga Samorganisation
  • Nordens Institut i Grønland (NAPA). Grønland
  • Nordens Institut på Åland (NIPÅ). Åland
  • Nordens Velfærdscenter. Finland, Sverige
  • Nordforsk
  • Nordic Innovation
  • Nordisk Atlantsamarbejde (NORA)
  • Nordisk jobbstart+
  • Nordisk Kulturkontakt
  • Nordjobb
  • Nordregio
  • Norðurlandahúsið í Føroyum. Færøerne
  • Norrænahúsið. Island
  • Pohjola-Nordens ungdomsförbund rf. Finland 
  • Svensk-norska samarbetsfonden 
 

Uddannelsesinstitutioner

  • Fjarnám. Færøerne
  • Fróðskaparsetur Føroya. Færøerne
  • Háskóli Íslands. Island
  • Háskóli Reykjavíkur. Island
  • Högskolan på Åland. Åland
  • Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. Grønland
  • Medborgarinstitutet. Åland
  • Nordatlantisk Gymnasieklasse. Grønland
  • Vegleiðingarstovan. Færøerne
  • Ålands gymnasium. Åland

 

Andre organisationer

  • Association of Norwegian students abroad (ANSA). Norge
  • Danmarks Lærerforening. Danmark
  • Dansk Industri. Danmark
  • Dansk Sygeplejeråd. Danmark
  • EURES. Danmark, Finland, Island, Åland 
  • FFC- Ålands lokalorganisation. Åland
  • Företagarna i Finland
  • Føroyahúsið. Danmark
  • Hanaholmen. Finland
  • Hugskotið. Færøerne
  • Íverksetarahúsið. Færøerne
  • Kalaallit Illuutaat - Det Grønlandske Hus i København. Danmark
  • Kalaallit Illuutaat - Det Grønlandske Hus i Aalborg. Danmark
  • Kommerskollegium. Sverige
  • Kommunikasjonsforeningen. Norge 
  • Nordatlantens Brygge. Danmark
  • Nordatlantisk Hus. Danmark
  • Nätverket Bärkraft.ax. Åland
  • Region Skåne. Sverige
  • Region Värmland. Sverige
  • Sorlak. Grønland
  • STTK. Finland
  • Svenska Bankföreningen
  • Sveriges kommuner och regioner. Sverige
  • Voksenåsen Kultur- og konferansehotell. Norge
  • Øresundsinstitutet. Danmark, Sverige.
  • Öryrkjabandalag Íslands. Island 
  • Ålands fredsinstitut. Åland
  • Ålands näringsliv. Åland
 

Tietoja tästä julkaisusta 

 

INFO POHJOLAN VUOSIKERTOMUS 2021


ISBN 978-92-893-7225-1 (PDF)
ISBN 978-92-893-7226-8 (ONLINE)
http://dx.doi.org/10.6027/nord2022-703

PolitikNord 2022:703 

© Pohjoismaiden ministerineuvosto 2022

Ulkoasu: Mette Agger Tang
Kannen valokuva: Johnér

Julkaistu: April 2022

 

 

 

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismainen yhteistyö on yksi maailman laajimmista alueellisista yhteistyömuodoista. Yhteistyön piiriin kuuluvat Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.

Pohjoismaista yhteistyötä tehdään politiikan, talouden ja kulttuurin aloilla tärkeänä osana eurooppalaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Pohjoismaisen yhteisön tavoitteena on vahva Pohjola vahvassa Euroopassa.

Pohjoismainen yhteistyö pyrkii vahvistamaan pohjoismaisia ja alueellisia etuja ja arvoja globaalissa maailmassa. Maiden yhteiset arvot lujittavat osaltaan Pohjolan asemaa yhtenä maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista.

Pohjoismaiden ministerineuvosto
Nordens Hus
Ved Stranden 18
DK-1061 Kööpenhamina
www.norden.org

Lisää pohjoismaisia julkaisuja on luettavissa osoitteessa www.norden.org/fi/julkaisut