Grøn vækst udgør kernen i mange bæredygtige udviklingsstrategier i de Nordiske lande, i Europa og resten af verden. Det er en central antagelse at økonomisk vækst kan fortsætte samtidig med at vores ressourceforbrug, miljøpåvirkning og -belastning reduceres. Med andre ord, at vores ressourceforbrug og miljøpåvirkning kan afkobles absolut, og at vi derfor kan bremse klimaforandringerne og tabet af biodiversitet uden væksten påvirkes. Men det er usikkert, om absolut afkobling er realistisk på lang sigt. I 2021 publicerede Nordisk Ministerråd rapporten
Is Economic Growth Compatible with a Sustainable Nordic Future? – af Norion Consult. Rapporten analyserede de foreløbige beviser og argumenter for og imod afkobling, samt om det er en realistisk langsigtet løsning. Rapportens formål var at gøre nordiske beslutningstagere opmærksomme på centrale spørgsmål og usikkerheder tilknyttet grøn vækst. I 2023 blev der afholdt en konference med det formål at fortsætte denne vigtige diskussion. Mange interessenter engagerede sig og deltog i diskussionen.
Der er få egentlige eksempler på absolut afkobling og endnu færre, hvor det materielle fodaftryk er blevet afkoblet. Tværtimod ser vi en genkobling af BNP og materielt ressourceforbrug, da meget produktion er flyttet til lande, der har en mindre effektiv produktion.
Et aftryksbaseret perspektiv giver et mere præcist billede af vores emissionsudledninger og ressourceforbrug end et territorialbaseret perspektiv.
Det er sjældent, at politiske strategier tager højde for rebound-effekter, selvom der er en risiko for, at rebound-effekter undergraver de resultater man forventer at opnå.
Det er svært at forestille sig, hvordan vores liv og økonomi vil se ud i et samfund, der bliver indenfor de planetære grænser. Vi har derfor brug for holistiske visioner, der giver os et billede af et sådant samfund. Hvordan vil et servicebaseret samfund eller et samfund, der bygger på et tilstrækkelighedsparadigme se ud?
Der er i højere grad behov for et paradigmeskift fremfor gradvis forandring.
Det er nødvendigt med stærke politikker, der understøtter den bæredygtige dagsorden, fx beskatning af primærressourcer, et loft på emissioner og ressourcer.
Vi har før reageret hurtigt på eskalerende kriser, fx håndtering af COVID-pandemien.
Man bør overveje, hvad vi måler på, hvad formålet er og overveje yderligere parametre end BNP.