logo
menu image

  • Full page image w/ text
  • Table of contents
  • TemaNord-guide til forfattere
  • Opbygning og typografier
  • Fodnoter
  • Grafer og diagrammer
  • Tabeller
  • Billeder
  • Krav om alternative tekster
  • Referencer
  • Om denne guide

MENU

 
 

Indholdsfortegnelse

 

TemaNord-guide til forfattere

Når man udgiver en TemaNord-publikation er der en række krav til hvordan publikationen skal opbygges. Der er også krav til hvilke elementer, der skal være til stede i det endelige produkt.

Du kan læse mere om kravene og vores ønsker til opbygning af publikationen herunder. Der finder du også information om, hvordan vi ønsker at modtage supplerende materiale.

Det manuskript, som leveres til Publikationsenheden, skal være færdigt, korrekturlæst (sprogligt) og i redigerbart Word format. Alle produktioner bestilles ved brug af vores bestillingsformular:

TemaNord (DA): https://nmrnr.wufoo.com/forms/bestillingsformular-temanord

TemaNord (EN): https://nmrnr.wufoo.com/forms/order-form-temanord

Proces illustration

Opbygning og typografier

Generel opbygning af publikation

Når man skal udgive en publikation i TemaNord-serien, skal indholdet som udgangspunkt følge denne rækkefølge, og der er obligatoriske afsnit (markeret med bold):

  • Forord (hvis der er flere forord, skal Nordisk Ministerråds forord stå først)
  • Sammenfatning (på publikationssproget – unummereret afsnitsoverskrift)
  • De forskellige afsnit (med nummererede overskrifter)
  • Referencer (unummereret afsnitsoverskrift)
  • Appendix

Foruden ovenstående delelementer, der tilsammen udgør manuskriptet, ønsker vi at modtage en tekst som kort introducerer læseren for indholdet af publikationen (præsentationstekst til nyheder om publikationen).  Når bestillingen afgives via bestillingsformularen, skal her angives en række emneord for publikationen. Disse emneord vælges ud fra en forud defineret liste.

 

Overskrifter og brug af typografier

Vi anbefaler at gøre brug af Words indbyggede typografipanel, da det er med til at sikre konsekvens i overskrifter og deres niveauer. Typografipanelet kan findes i fanen ”Hjem”, når du har åbnet dit dokument.

Nedenfor er listet en række retningslinjer for brug af typografipanelet og overskrifter generelt:

  • Vi anbefaler at gøre brug af max. tre overskriftsniveauer
  • Overskriftsniveauer skal være fortløbende (ex. skal en overskrift i niveau 3 følge efter en overskrift i niveau 2)
  • Ved de nummererede afsnit skal de nummererede overskriftstypografier anvendes (= nummereringen skal ikke skrives manuelt) 

Generel konsekvens

Generelt vil vi anbefale, at man forsøger at være så konsekvent som muligt gennem hele publikationen. Det kan f.eks. være konsekvens i forhold til brug af fagtermer, struktur internt i de forskellige afsnit, skelnen mellem %, procent og percent og ved brug af referencer.

Fodnoter

Hvis man ønsker at gøre brug af fodnoter, skal man benytte sig af fodnotefunktionen, som er indbygget i Word. Fodnotefunktionen kan findes i fanen ”Referencer”.

Fodnoter kan ikke erstatte referencelisten.

Grafer og diagrammer

Vi ønsker at modtage grafer og diagrammer med tilhørende data i Excel, således at vi kan redigere i farver, skrifttype etc. i forhold til Nordisk Ministerråds designmanual.

Om grafen eller diagrammet vil optræde som et statisk billede[1]I tilfælde af at grafen eller diagrammet ender som et statisk billede, ønsker vi at modtage en alternativ tekst hertil. Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide. eller en interaktiv figur, kommer an på, hvor kompleks den specifikke illustration er.

Til alle grafer og diagrammer skal angives titel og nummer, samt eventuel kilde og/eller note (i tilfælde af at der hører en forklaring til illustrationen). Figurnummereringen skal være fortløbende. 

Footnotes

  1. ^ I tilfælde af at grafen eller diagrammet ender som et statisk billede, ønsker vi at modtage en alternativ tekst hertil. Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide.

Tabeller

Vi ønsker at modtage tabeller i redigerbar form, hvor vi vil kunne rette skrifttyper, farver m.v. Tabeller ønskes inkluderet/indsat i selve manuskriptet.

Til alle tabeller skal angives titel og tabelnummer samt eventuel kilde og/eller note (i tilfælde af, at der hører en forklaring til tabellen).

Billeder

Billedfiler kan leveres i .jpeg eller .png format. Det er vigtigt, at billeder er af god kvalitet/høj opløsning. Billeder ønskes leveret både som selvstændige filer og placeret/inkluderet i manuskriptet.

Til alle billeder skal angives titel og figurnummer samt eventuel kilde og/eller note (i tilfælde af at der hører en forklaring til billedet). Herudover skal alle billeder have en alternativ tekst.[1]Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide.

Footnotes

  1. ^ Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide.

Modeller

Modeller ønskes leveret i et redigerbart format (evt. PowerPoint) separat fra manuskriptet. Modeller som modtages i et statisk format og ikke opfylder TemaNord-seriens krav til skrifttyper, farver etc. vil blive efterspurgt i redigerbart format.

Til alle modeller skal angives titel og figurnummer samt eventuel kilde og/eller note (i tilfælde af at der hører en forklaring til modellen). Bemærk, at modeller nummereres fortløbende og som figurer (dvs. billeder og tabeller inkluderes i samme forløbende tælling). Herudover skal alle modeller have en alternativ tekst.[1]Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide.

Footnotes

  1. ^ Se afsnit ”Krav om alternative tekster” senere i denne guide.

Krav om alternative tekster

For at opfylde krav om tilgængelighed skal alle billeder og statiske diagrammer have en tilhørende alternativ tekst. Publikationsenheden tager hånd om alternative tekster og kontakter bestiller ved behov. De alternative tekster kan blive læst op at en skærmlæser og skal fungere sammen med den eksisterende brødtekst. Derfor er de alternative tekster som udgangspunkt:

  • Maksimalt 125 tegn (inkl. mellemrum)
  • Beskrivende, men ikke gentagende.

Referencer

Vi ønsker at modtage en korrekturlæst og korrekt referenceliste, som følger en anerkendt akademisk standard for referencer – APA-standard er at foretrække. Alternative referencestandarder accepteres også. Hovedsagen er, at den er konsekvent og følger en standard.

Nedenfor har vi listet guidelines for, hvordan bestemte referencer skal opbygges i APA-standard.[1]Bemærk, at disse eksempler kun dækker enkelte typer af kilder. Det er vigtigt at være bevidst om, at der skelnes mellem typer af kilder, og hvorvidt der er en eller flere forfattere/editorer til den specifikke kilde. Det kan derfor være nødvendigt at søge yderligere viden fra diverse informationskilder på internettet.

 

Grundlæggende elementer i en APA-reference

Footnotes

  1. ^ Bemærk, at disse eksempler kun dækker enkelte typer af kilder. Det er vigtigt at være bevidst om, at der skelnes mellem typer af kilder, og hvorvidt der er en eller flere forfattere/editorer til den specifikke kilde. Det kan derfor være nødvendigt at søge yderligere viden fra diverse informationskilder på internettet.

Struktur for Journal article (print / online)

Author surname, initial(s). (Year). Article title. Journal title, Volume number(issue or part number, optional), page numbers. DOI or Retrieved from URL

Eksempel – Journal article (print)

Mitchell, J.A. (2017). Citation: Why is it so important. Mendeley Journal, 67(2), 81–95

Eksempel – Journal article (online)

Mitchell, J.A. (2017). Citation: Why is it so important. Mendeley Journal, 67(2), 81–95. Retrieved from https://www.mendeley.com/reference-management/reference-manager

 

Basal struktur for webside referencer

Author surname, initial(s). (Year, month day). Title. Retrieved from URL

I mange tilfælde skal der tilføjes mere information, men ovenstående er det absolutte minimum, når man refererer til websider.

 

Struktur for bog reference med editor

Author surname, initial(s). (Ed(s).). (Year). Title (ed.). Place: Publisher

Eksempel – bog med editor

Williams, S.T. (Ed.). (2015). Referencing: A guide to citation rules (3rd ed.). New York, NY: My Publisher

 

Struktur for bog reference uden editor

Author surname, initial(s). (Year). Title (ed.). Publisher location: Publisher

(ed.) fjernes hvis det er 1. udgave.

Eksempel – bog uden editor eksempel

Jones, A.F & Wang, L. (2011). Spectacular creatures: The Amazon rainforest (2nd ed.). San Jose, Costa Rica: My Publisher

 

Om denne guide

TemaNord-guide til forfattere

 

Denne guide er formuleret af Nordisk Ministerråds Publikationsenhed og henvender sig til dig, som har fået finansiering og nu skal udgive en rapport eller en publikation med Nordisk Ministerråd som udgiver. Hvis du har brug for yderligere information om denne guide eller processen omkring at udgive en TemaNord publikation, er du velkommen til at kontakte Publikationsenheden på pub@norden.org 

© Nordisk Ministerråd 2020

 

Om Publikationsenheden

Nordisk Ministerråds publikationsenhed udgiver cirka 200 publikationer om året. En del publikationer præsenterer resultater fra forskningsprojekter, som er finansieret helt eller delvist af Nordisk Ministerråd, men andre publikationer initieres på Nordisk Ministerråds sekretariat og består af eksempelvis politiske programmer, handlingsplaner og analyser.

 

Det nordiske samarbejde

Det nordiske samarbejde er en af verdens mest omfattende regionale samarbejdsformer. Samarbejdet omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland.

Det nordiske samarbejde er både politisk, økonomisk og kulturelt forankret, og er en vigtig medspiller i det europæiske og internationale samarbejde. Det nordiske fællesskab arbejder for et stærkt Norden i et stærkt Europa.

Det nordiske samarbejde ønsker at styrke nordiske og regionale interesser og værdier i en global omverden. Fælles værdier landene imellem er med til at styrke Nordens position som en af verdens mest innovative og konkurrencedygtige regioner.

Nordisk Ministerråd
Nordens Hus
Ved Stranden 18
1061 København K
pub@norden.org

Læs flere nordiske publikationer: http://www.norden.org/da/publikationer